Sisuturundus
28. märts 2019, 12:16

Joosepi talu maasikad on võitnud südameid

„Eesti maasikad on võrreldes muude riikide maasikatega puhtamad, sest mujal on paljud taimekaitsevahendid lubatud, mis meil keelatud. Siit tekibki väljakutse – tuleb mõelda mitu sammu ette, kuidas on kõige kavalam võidelda haigustekitajate ja kahjurputukatega. Mõistagi on seeläbi meie maasikad parema kvaliteediga kui mujal maailmas,“ selgitab Põlvamaal asuva Joosepi Talu noorperemees Ranet Roositalu.

Joosepi Talu on pereettevõtte, mis on tegelenud maasikate kasvatamisega üle 15 aasta. Joosepi Talu maasikate eeliseks on see, et toodangut saab soetada otse tootjalt, nii Tallinna kui Tartu turgudelt. „Meie ettevõte on investeerinud palju heade säilitustingimuste tagamisse, mis võimaldab klientidele pakkuda alati värskeid maasikaid ja vaarikaid. Kõige olulisem põhjus eelistada eestimaiseid maasikaid on kohalike marjakasvatajate toetamine ja laiemas pildis ka põllumajanduse toetamine,“ leiab Roositalu.

Kuidas toimib aga Joosepi Talus maasikate ja vaarikate kasvatamise ja turustamise protsess? Ranet Roositalu selgitab!

Kõik algab taimede valikuga. Toome Hollandist Eestisse maasika frigotaimi ja vaarika potitaimi nii endale kui ka teistele huvilistele. Seejärel valmistame ette maalapi, millel maasikaid kasvatada. Tavaliselt alustab Joosepi Talu istandiku rajamist maikuus, kui rajatakse uued peenrad koos kilemultši ja kastmissüsteemiga ning seejärel istutatakse frigotaimed. Sealt algab kasvatamine. Olenevalt ilmastikust hakkavad viljad valmima jaanipäeva paiku. Loomulikult pole aastad vennad - ühel aastal korjasime esimesed maasikaid 1. juunil, teisel aastal 1. juulil. Seega sõltub saagiperioodi algus suuresti ilmastikust.

Esimesena valmivad eelnevatel aastatel rajatud istandike viljad, seejärel maikuus istutatud frigotaimede viljad. Mõistagi tuleb arvesse võtta, kas tegemist on varase, keskvalmiva või hilise sordiga. Kui kõiki eripärasid arvesse võtta, on võimalik mõne marja enda maasikapeenrast suhu pista suurema osa suvest.

Maasikaid korjatakse hooajal iga päev ja seda üsna varajastel hommikutundidel, alates kella kuuest hommikul. Korjatud maasikad komplekteeritakse alustele ja viiakse koheselt külmhoonesse jahutamisele, et pakkuda juba järgmisel päeval klientidele värskeid maasikaid.

Peamiselt turustatame oma toodangut Tallinnas, kus suure osa oma maasikatest müüme edasimüüjatele ja ülejäänud Joosepi Talu müügipunktides. Juba tegevuse algusaastatest on Joosepi Talu peamiseks eesmärgiks turustada võimalikult palju oma toodangust ise otse lõpptarbijale. Joosepi talu müügipunktid asuvad Tallinnas Balti Jaama turul ja Keskturul. Lisaks Tallinnale on marjad saadaval ka Tartu Avaturul. Kuna see asub talule lähemal, alustatakse tihti maasikate turustamist just Tartust. Sageli ollakse seal esimesed, kes kodumaiste maasikatega turule tulevad.

Mõni aasta tagasi alustati ka vaarikate kasvatamisega

Joosepi Talu sordivalik on lai: varajastest maasikasortidest kasvatatakse Honeoye ja Asia sorte; keskvarajastest Polka, Sonsation ja Sonata ning hilistest on esindatud Faith. „Joosepi Talu kõige populaarsemateks sortideks võib nimetada sorte Polka ja Sonsation. Polka maasikaid oleme kasvatanud kõige kauem – tegemist on väga magusa maitse ja ilusa välimusega viljadega sordiga,“ lausub Roositalu.

Küll aga on Polka kasvatamist viimastel aastatel vähendatud ja mindud üle uue sordi Sonsation kasvatamisele. „Sordi Sonsation kasvatamisega ja nende frigotaimede müümisega alustasime Eestis esimesena. Sonsation viljad on välimuselt väga ilusad, säravad ja atraktiivsed, maitselt aga magusad ja mahlased. Kui me esimest korda Sonsation vilju oma müügipunktides pakkusime, olid inimesed väga vaimustatud just sordile iseloomuliku värske, magusa ja mahlase maitse ning atraktiivse välimuse tõttu,“ meenutab Roositalu. Sordist on saanud üks klientide lemmikuid.

Kui maasikakasvatusega on Joosepi Talu tegelenud üle 15 aasta, siis vaarikakasvatusega alustati mõni aasta tagasi – seda just klientide tungival soovil. Vaarikatest kasvatatakse sorte Glen Ample ja Glen Dee, mis on üsna sarnased ja erinevad üksteiselt valmimisaja poolest.

Istikust marjani kahe kuuga

Joosepi Talust leiab põnevat ka hobiaednik, näiteks tuuakse Hollandist Eestisse maasika frigotaimi ja vaarika potitaimi. „Frigotaim on külmutatud paljasjuurne maasikataim, mida säilitatakse külmhoones -1,5 kuni -2,0 kraadi juures kuni taimede turustamise või istutamiseni. Frigotaimede eeliseks on see, et taimed ei istutata mitte sügisel, vaid kevadel, ning esimene saak saadakse juba kaks kuud peale istutamist. Sarnaselt toimivad ka vaarika potitaimed, kevadel istutad ja mõne kuu pärast kannavad taimed juba vilju,“ selgitab Ranet Roositalu.

Hea saagi saamiseks ei piisa vaid sellest, kui taim mulda istutada. Saagikust saab parandada erinevate tarvikutega, mida ka Joosepi talu pakub. Enimlevinumad abimehed on kilemultš, imbkastmisvoolik ja talvekate. Lisaks pakutakse istandiku rajamisteenust teistele kasvatajatele.

Joosepi Talu on avatud igasugusele koostööle teiste ettevõtetega – ja mitte ainult põllumajandusvaldkonnas. „Oleme teinud erinevate ettevõtetega koostööd ja valmis seda tegema ka edaspidi,” tõdeb Roositalu.