Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
24. märts 2019, 11:00

Idanda terviseks! Lisatud sammsammuline fotoõpetus (1)

Kevadel tekib justkui uus hingamine: tunneme rõõmu värskest õhust ja päevavalgusest ning püüame kevadist energiat lisada ka oma menüüsse. Mõnusat valgust saab edukalt ära kasutada ka idandamisel. Mis on idandamine? Kuidas sellega pihta hakata ja milleks seda vaja on? Loodetavasti saad oma küsimustele vastused.

Idandamine on seemnetele idude kasvatamine ilma mullata.

Tervisliku ja energiast pakatava kraami jaoks pole vaja muud kui idandamispurki, seemneid ja vett. Algajale sobib väga hästi idandamispurk, mis koosneb jalaga sõelast ja lihtsast klaaspurgist. See on hinnaklassilt odav (umbes viie euro kandis) ega võta köögis väga palju ruumi. Kui sinu kodukaupluses idandamispurki müügil pole, sobib ka tavaline klaaspurk, sõela asemel võib kasutada puhast marlit.

Idandamiseks sobivad erinevad toiduks kasutatavad seemned: päevalille-, lutserni- ja kõrvitsaseemned, läätsed, kikerherned, mungoad – valik on lai. Seemneid leiad toidu- või mahepoodidest, kust on võimalik soetada ka idandamiseks sobivaid anumaid.

Kodus idandamise kasuks räägib idude soodne hind, samuti on koduidandid värskemad ja vitamiinirikkamad.

Hakkame siis pihta!

Miks idandada?

Idud on tervisele väga kasulikud. Need on efektiivsed väsimuse peletajad, hoiavad meele erksana ning on tänu suurele kiudainesisaldusele head ka kõhule. Tänu sellele, et idandites leidub küllaldaselt D-, E- ja K- vitamiini ning mineraalaineid, aitab regulaarne idude tarbimine hoida ära ka juuste väljalangemist, mõjudes hästi nahale ja isegi silmanägemisele.

Kasvata ise maitsvaid ja tervislikke idusid

Tee nii!

 ❶ Vali idandamiseks sobivad seemned. Võid ühte purki panna ka erinevaid seemneid, jälgi ainult, et need oleksid sarnase idanemisajaga.

❷ Loputa seemneid korralikult puhta vee all! Pane need seejärel purki ja vala üle külma veega. Jälgi, et kõik seemned oleks kaetud. Jäta need koos veega toatemperatuurile (ideaalne on 18–22 kraadi) ööpäevaks ligunema.

❸ Järgmisel päeval loputa seemneid korralikult mitu korda ja vala vesi läbi idandamispurgil oleva sõela välja. Pane tähele, et mida hoolikamalt loputad, seda paremad on idandamistingimused. Seejärel keera sõel korralikult purgile ja pane koos loputatud idudega sõelajalale taldriku peale – nii voolab üleliigne vedelik välja. Jäta idandamispurk toatemperatuurile (ideaalne on 18–22 kraadi).

Loputa idusid päevas 3–4 korda. Vala purki vett, raputa veidi ja kalla vesi läbi sõela välja. Seejärel pane taas sõelajalale seisma.

Mida rohkem loputad, seda kiiremini ja paremini seemned idanevad ning väldid purgis ka üleliigse niiskuse tekkimist, mille tõttu võib vohama hakata hallitus.

❹ Palju oleneb küll idude sordist, aga reeglina on idandid valmis kolme-nelja päevaga. Pärast valmimist loputa neid korralikult voolava vee all ja kasuta toidus.

Hoia idusid külmkapis, kus need säilivad umbes 3–4 päeva.

Pese idandamispurk hoolikalt ja jäta järgmist kasutuskorda ootama!

6 põhjust, miks seemned ei pruugi idaneda

  1. Neid on purgis liiga palju.
  2. Neid ei ole korralikult loputatud ega kurnatud. Liigne vesi võib pärssida idude kasvu.
  3. Neid loputatakse liiga harva.
  4. Ebasobiv temperatuur (ideaalne on 18–22 kraadi).
  5. Vale valgus – pane idandamispurk sellisesse kohta, kus ei ole pime ega ka otsest päikesevalgust.
  6. Kasutatakse seemneid, mis võivad olla vigastatud ja katkised.

Milliseid seemneid idandamiseks kasutada?

Igal idandajal on oma lemmikud. Meie soovitame peamiselt maitsest, kasvuaktiivsusest ja idandamise kergusest lähtudes valida algajal …

  • mungoad, mille idud on söögivalmis umbes kolme päevaga; need pole idandamistingimuste suhtes väga nõudlikud ja maitsevad mõnusalt pähkliselt;
  • kikerherned, mille idud on maitselt väga mõnusad (meenutavad tavalisi herneid); idud valmivad veidi aeglasemalt kui mungoad (umbes nelja päevaga);
  • lutsern, mille idud näevad välja efektsed ja sobivad hästi suppide, salatite ja võileibade kaunistuseks; seemned paisuvad jõudsasti, idud valmivad 4–5 päevaga.

Kuidas idusid kasutada?

  • Idud on väga head lihtsalt näksimiseks, kuid proovi neid kasutada ka …
  • tervisliku kattena võileibadel;
  • värsketes salatites;
  • püreesuppide peal (vaheldus näiteks röstitud seemnetele);
  • külmsuppides;
  • vokiroogades (lisa idud kindlasti roa lõpus, nii säilivad nende väärtuslikud vitamiinid).