Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
24. märts 2019, 14:50

Magusaisu? Siit leiad kolm taljesõbralikku jogurtimaiust!

Jogurti kasutamine magustoitudes on juba vana nipp, tõenäoliselt teevad seda vaat et kõik kodukokad. Pärnus asuva Rannahotelli restorani peakokk Herkki Ruubel soovitab jogurtiga veel julgemalt ringi käia. Siin on sulle paar põnevat jogurtimaiuse ideed.
 

Jogurtijäätis

Külmutatud jogurt on aina populaarsemaks muutumas. Baasretsept koosneb jogurtist, koorest, suhkrust ja munakollastest – lihtne ja hea. Soovi korral võid maiust täiustada meelepäraste lisanditega. Mekib õhuliselt ja kergelt ning on samal ajal meeldivalt kreemjas.

  • 1 l maitsestamata jogurtit
  • 200 g vahukoort
  • 270 g suhkrut
  • 100 g munakollast

Vala jogurt, vahukoor ja pool suhkrukogusest potti ning kuumuta 70 kraadini. Vahusta munakollased ülejäänud suhkrukogusega tugevaks vahuks. Munakollase vahustamine on oluline, et tekiks kreemjas ja õhuline jäätis.

Vala munavahu juurde ettevaatlikult niristades kuumutatud jogurtisegu, ise samal ajal segades! Ole seda tehes tähelepanelik, nii välistad munakollaste tükkiminemise.

Kalla saadud mass jäätise­masinasse ja valmista sellest jäätis. Kui jäätisemasin puudub, vala segu säilituskarpi ja sügavkülmuta. Vahusta seda saumikseriga külmumise ajal iga 30 minuti tagant, et ei tekiks jääkristalle ning valmiks siidja tekstuuriga maius.

Jogurti-mousse

Maitsestamata jogurt annab sellele õhulisele vahumagustoidule pisut hapukust. Söö niisama või serveeri näiteks kirsikompotiga!

  • 300 g maitsestamata jogurtit
  • 40 g suhkrut
  • 3 želatiinilehte
  • 200 ml vahukoort

Sega suhkur jogurtiga. Valmista ette želatiin. Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Lisa ettevalmistatud želatiinilehed suhkru-jogurtisegule ja kuumuta pliidil pidevalt vispeldades ühtlaseks. Tõsta pliidilt ja lisa segades juurde vahukoor. Vala vormidesse ja aseta magustoit vähemalt kaheks tunniks külmkappi.

Porgandijogurt

See magustoit on põnev ja tekitab sööjates kindlasti imestust. Porgand sobib siia nagu valatult!

  • 0,5 kg porgandeid
  • 50 g suhkrut
  • 1 želatiinileht
  • 200 g maitsestamata jogurtit

Koori porgandid ja pressi neist mahlapressiga mahl välja. Kui pressi pole, kasuta poes müüdavat porgandimahla. Jälgi, et see oleks naturaalne, säilitusaineteta ja ilma lisatud suhkruta! Sega suhkruga ja keeda potis, kuni segu väheneb umbes poole võrra. Vahepeal valmista ette želatiin ja sega mahlaseguga. Lase jahtuda toatemperatuurini ja sega seejärel jogurtiga.

Maitsestamata jogurtit võid kasutada ka …

  • smuutijookides;
  • kaerahelvestest toorpudru ­valmistamisel;
  • liha marineerimisel;
  • hapukoore asendajana pirukates ja vormiroogades;
  • salatikastmetes;
  • püreesuppides;
  • kastmetes.

Väärt nõuanne:

Kuidas kasutada želatiinilehti?

  • Võta laiapõhjaline kauss, aseta sellesse želatiinilehed ja vala peale külm vesi, nii et lehed oleksid kaetud.
  • Hoia neid külmas vees umbes kümme minutit ehk kuni lehed muutuvad pehmeks.
  • Seejärel pigista lehtedest kätega üleliigne vedelik välja (leotusvesi vala samuti ära, seda enam vaja ei lähe).
  • Sulata pehmenenud želatiinilehed retseptis toodud vedelikus. Lehed lahustuvad segus väga lihtsalt!