Video: Erki Pärnaku
Toiduvideod
24. märts 2019, 19:02

VIDEOEKSPERIMENT | KUIDAS SÜÜA AUSTREID? Kevadise armusöögi üllatav mõju (4)

Austrid! Maailma üks kalleimaid ja kauneimaid roogi, millel armastuse enda maik; gurmaanide paleus ja matsirahva hirm. Nojah, ja tegelikult ka söök, mille puhul küsitakse ka peenetes restodes – äkki vajate oksepotti?

Teel Tallinki peakoka Anti Lepiku valdustesse uue menüü tutvustamisüritusele mitme teise maineka toiduajakirjanikuga on teemaks otse loomulikult austrid. On ju Anti Lepik nüüdseks neljakorde austrite avamise maailmameister! Üllatuslikult pole nii mõnigi meist lisaks minule austreid varem söönud. 

Miks siis? "No neil on selline eriline tekstuur," otsib üks kolleegidest sõnu. Ta on käinud paljudel kulinaarsetel rännakutel, kus austreid pakuti otse paadist - ja loobunud. Ei tundunud õige. Mollusk on mollusk, lisaks kõik need lood, kuidas austrid kõhus liigutavad, häälitsevad ning üles ronida üritavad. Teinek kolleeg teeb toimetuses nalja - austrid on põhimõtteliselt müstiline roog seetõttu, et elav olend läheb elava olendi sisse... Fui! Saadan kalambuurid pikemale lainele, kammin pea ära - sest austrite sööming on pidupäev - ning sean sammud  Baltic Queeni poole. 

Anti Lepik on muidugi kingitus igale restoranile ja ajakirjanikule - särav, humoorikas, tõeline rahvamees. Ise nimetab end Lõuna-Eesti poisiks, kellele jäi meri südamesse. Ka tema toidud, millega ta Tallink grupi 30. sünnipäeval külalisi kostitab, on sellest duaalsusest kantud. Ning otse loomulikult alustame me austritest. 

"Ära siis väga grimmasse tee," soovitab veidi murelik laevapere, kui võtan väikese sabavärinaga koha maailmameistri ees sisse. Anti on varemgi ajakirjanikele austreid üritanud tutvustada. "Ringvaate" Grete Lõbu olla ikka väga vissis näoga pärast olnud. Kanal 2 rahvas aga 15 minutit järjest halanud, kui jäle kogemus see oli. 

Mina aga? No vaadake videot, ometigi :) 
 
Veel laevafirma juubelimenüüst: viiekäigulise menüü juhatavad sisse pošeeritud austrid marineeritud värske kurgi, mädarõika-lillkapsavahu ja rohelise sibula leemega. Värske mereanni mekki tasakaalustab järjekorras teine eelroog, külmsuitsupart, mida serveeritakse valge spargli ja suitsutatud munakollase-confit’iga.
 
Läänemere hõngu lisab eestimaine kohakala, mida on praetud pruunis võis ning pandud paari marineeritud fenkoliga. Rustikaalset metsameeleolu toob menüüsse ürdine veisepõsk kukeseente ja metsmustikaleemega. Maitserikkale neljale käigule paneb punkti kaerajuustuga serveeritud rabarber.
 
“Tallink 30” erimenüüd saab alates sellest nädalast nautida Tallinki Tallinna-Stockholmi liini laevade Victoria I ja Baltic Queeni gourmet restoranides ning menüü kolmekäigulist versiooni mai algusest Tallinna-Helsingi liini shuttle laeva Megastar Chef’s Kitchen restoranis.