Maailm tähistas Prantsuse gurmeepäeva
„Kui ma suursaadikuna kohtun siin eestlastega, siis peaaegu alati hakatakse rääkima Prantsuse köögist. Kuigi Prantsuse köök on nii tuntud, ei tähenda see, et seda rohkem tutvustada ei tasuks,” on öelnud ka Prantsuse suursaadik Eestis proua Claudia Delmas-Scherer Õhtulehele.
Kui esimesel ülemaailmsel õhtusöögil ehk Goût de/Good France projektis osales Eestist kaheksa restorani, siis eile oli osalejaid juba 19.
"Mingil määral kordus menüüdes ehk foie gras, brüleekreem (nii soolane kui magus!), mousse erinevates variatsioondes ja parfee. Aga võib vist öelda, et prantsuse köök on nii mitmekülgne ja rohkete võimalustega, et kõik tänavused 19 menüüd olid väga omanäolised," tõdeb Prantsuse Suursaatkonna pressiatašee Cairit Eit. Eesti restoranidest on kõigil viiel aastal kaasa löönud Tartu restoran Chez André, neljal korral on õhtusööki pakkunud Haapsalus asuv Bergfeldt ja Tallinna restoran MEKK.
„Kui Prantsuse köök on vaid Prantsusmaal, siis prantsuspärast kööki pakutakse kogu maailmas,” rõõmustas proua Claudia Delmas-Scherer paar aastat tagasi. Sama võis ta rõõmuga tõdeda ka eile.
Gastronoomiapäeva tähistamine on inspireeritud August Escoffier’ 1912. aastal algatatud epikuurlikest õhtusöökidest („Dîners d’Épicure”), kus serveeriti sama menüüd samal päeval võimalikult paljudes maailma söögikohtades. Täna on mängureeglid veidi vabamad: kuigi menüü peaks hõlmama aperitiivi suupistetega, eelrooga, üht või kahte põhirooga, juustuvalikut ja magustoitu ning kindlasti ei tohiks puududa ka Prantsuse veinid ja šampus, on igal peakokal vabadus kohandada oma menüüd kohaliku turuga.
Peale meie tipprestoranide osales ettevõtmises kolmandat korda ka Tallinna teeninduskooli õpperestoran. Vaata, mida tulevased kokad 7-käigulisel õhtusöögil sajale külalisele pakkusid?
Kommentaarid (0)