Kolmandat korda osales Prantsuse gastronoomiapäeva tähistamisel ka Tallinna teeninduskooli õpperestoran. Foto: Anu Uusmaa
Inimesed
22. märts 2019, 13:31

Maailm tähistas Prantsuse gurmeepäeva

Eile tähistati enam kui 150 riigi 1300 restoranis Prantsuse gurmeepäeva Goût de France. Viiendat aastat järjest kutsuti inimesi 21. märtsil nautima prantsuspärast õhtusööki. Gastronoomia on üks prantsuse kultuuri alustalasid ja umbes kolmandik turistidest nimetab kohalikku kööki ja veine ka üheks olulisemaks Prantsusmaa külastamise põhjuseks. Sestap pole ime, et 2010. aastal jõudis Prantsuse köök ka UNESCO maailmapärandi nimekirja. Ja seda just 21. märtsil.

„Kui ma suursaadikuna kohtun siin eestlastega, siis peaaegu alati hakatakse rääkima Prantsuse köögist. Kuigi Prantsuse köök on nii tuntud, ei tähenda see, et seda rohkem tutvustada ei tasuks,” on öelnud ka Prantsuse suursaadik Eestis proua Claudia Delmas-Scherer Õhtulehele.

Kui esimesel ülemaailmsel õhtusöögil ehk Goût de/Good France projektis osales Eestist kaheksa restorani, siis eile oli osalejaid juba 19. 

"Mingil määral kordus menüüdes ehk foie gras, brüleekreem (nii soolane kui magus!), mousse erinevates variatsioondes ja parfee. Aga võib vist öelda, et prantsuse köök on nii mitmekülgne ja rohkete võimalustega, et kõik tänavused 19 menüüd olid väga omanäolised," tõdeb Prantsuse Suursaatkonna pressiatašee Cairit Eit. Eesti restoranidest on kõigil viiel aastal kaasa löönud Tartu restoran Chez André, neljal korral on õhtusööki pakkunud Haapsalus asuv Bergfeldt ja Tallinna restoran MEKK.

„Kui Prantsuse köök on vaid Prantsusmaal, siis prantsuspärast kööki pakutakse kogu maailmas,” rõõmustas proua Claudia Delmas-Scherer paar aastat tagasi. Sama võis ta rõõmuga tõdeda ka eile.

Gastronoomiapäeva tähistamine on inspireeritud August Escoffier’ 1912. aastal algatatud epikuurlikest õhtusöökidest („Dîners d’Épicure”), kus serveeriti sama menüüd samal päeval võimalikult paljudes maailma söögikohtades. Täna on mängureeglid veidi vabamad: kuigi menüü peaks hõlmama aperitiivi suupistetega, eelrooga, üht või kahte põhirooga, juustuvalikut ja magustoitu ning kindlasti ei tohiks puududa ka Prantsuse veinid ja šampus, on igal peakokal vabadus kohandada oma menüüd kohaliku turuga.

Peale meie tipprestoranide osales ettevõtmises kolmandat korda ka Tallinna teeninduskooli õpperestoran. Vaata, mida tulevased kokad 7-käigulisel õhtusöögil sajale külalisele pakkusid? 

Foie gras pähklibaguette`il. Foto: Anu Uusmaa
Tomatitart kitsejuustuvahu ja kuivatatud oliividega. Foto: Anu Uusmaa
Bouillabaisse a Marseille Foto: Anu Uusmaa
Maitsemeele puhastaja ehk mandariini-aniisi sorbee Foto: Anu Uusmaa
Täidetud vutt ratatouille ja estragonivõiga Foto: Anu Uusmaa
Prantsuse juustuvalikusse kuulusid  Chaource, Mimolette, Camembert  Calvados ja Fourme d`Ambert AOC.  Foto: Anu Uusmaa
Tarte tropézienne lavendlijäätisega. Foto: Kersti Eero
Õhtusöök sündis Prantsusmaa peakoka Arnaud Acheri valvsa pilgu all. Foto: Anu Uusmaa
Tulevasi kokki aitas nii menüü koostamisel kui ka toitude taldrikule jõudmisel kokandusõpetaja Kristi Tiido (pildil paremal): Foto: Anu Uusmaa
Õhtut juhtis majutus- ja iluteeniduse õpetaja Kristi Tarik. Foto: Anu Uusmaa
Õhtu lõpetuseks pakuti publikule ka natuke närvikõdi. (Kersti Eero)