Sidrun

Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
22. märts 2019, 11:17

ETTEVAATUST! Karm sidruni-detox dieet jätab keha nälga ja teeb paksemaks

Kevade saabumisega taas populaarsus koguv sidrunidetoks dieet, kus teatud perioodi jooksul asendatakse söök piprase sidruni-vahtrasiirupi joogiga, jätab keha toitainetest nälga, seiskab seedimise ning pikemas perspektiivis teeb paksuks. 

Ameerika meditsiiniportaal Medical News Today hoiatab populaarse kiirdieedi eest, mis tegelikuses on kõike muud kui tervislik. Inimesed, kes väidavad, et on dieedi tagajärel paremini tundma hakanud, on portaali spetsialistide sõnul tingitud teistest teguritest - uuesti söömahakkamisest, dieediga kaasnenud otsustest olla rohkem kehaliselt aktiivne, emotsionaalsest rõõmust saavutatud lühiajalise kaalulanguse üle. Kahjuks see ei jää pidama, kui naastakse vanade, ülekaalu või halva enesetunde toonud söömisharjumuste juurde. 

Sidrunidetoks dieedi puhul asendatakse kõik söögikorrad järkjärgult (vahel ka järsku) joogiga,mis sisaldab sidrunimahla, veidi vahtrasiirupit ja cayenne pipart, Seda menüüd peetakse teatud ajavahemiku - enamasti ühe nädala, ent on teateid ka pikematest perioodidest. Väidevavalt annab selline dieet eriti kerge enesetunde, klaari jume ning ohtralt energiat. 

Ent portaali sõnul pole teaduslikke tõendeid, et sidrunidetoks töötaks. Ka ei saa väita, nagu see dieet oleks mingilgi moel tervislik või vabastaks keha mürkidest. See on võimatu juba seetõttu, et keha vabastab end mürkidest hoopis teisel moel.

Teadlaste sõnul on inimkeha kahjulike elementide eemaldmisel tegelikult üsna efektiivne ning sellega tegelevad mitmed organid alates nahast ja maksast lõpetades hingamisteede ja seedekulglaga. 

Sidrunidetoksiga juhtub aga kehaga kolm halba asja. Nendest kõige negatiivsem on see, et organism ei saa erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Umbes sama problemaatiline on ka asjaolu, et dieet ei sisalda mingisuguseid kiudaineid, mis on aga hädavajalikud seedesüsteemi käimashoidmiseks ja keha põhiliseks mürgieemaldamiseks. Kui kiudaineid pole, on kehal raske end toksiinidest vabastada. Kolmandaks on tegu väga madala kalorsusega dieediga, mis võib tekitada nõrkust, une- ja meeleoluhäireid ja peapööritust ning seetõttu oluliselt halvendada igapäevaelu. 

Kuidas siis ikkagi saada kaalu maha? Teadlased sõnavad, kui ikkagi tahetakse väga kiireid tulemusi, tuleks võtta selline limiteeritud kaloraažiga dieet, mis vähemalt rüutab kindlustada tasakaalustatud vitamiinide ja mineraalainete saamist. Kiirdieetide aseemel aga soovitatakse püsivat madalama kalorsusega söögivalikut, kus rõhk kõigi vajalike toiduainete kättesaamisel. Kindlasti tuleb sinna lisada kehaline aktiivsus, alkoholis, sigarettidest ja liigsest kofeiinist loobumine ning elus üldise stressitaseme langetamine.