Foto: Jaan Heinmaa
Joogid
21. märts 2019, 09:10

Õlles hautatud lillkapsas (2)

Rohkelt C-vitamiini sisaldavat ja kapsastest kõige kergemini seeduvat lillkapsast võib kasutada hoopis mitmekülgsemalt kui üksnes vormiroogades või toorelt dipikastmega krõbistamiseks. Ka omaette söögikorraks, nagu selles retseptis. Magus-kirbe õllemekk annab kapsale piisavalt maitset, lisa veel vaid soola, värskust sidrunist, teravust tšillist ja küüslaugust ning maitsed ongi paigas. Hautamisvedelik hoia alles ja kasuta lisandi (nt riisi, tatra, pasta, kinoa) keetmiseks. Roog sobib ka veganile, kui jätad või ja juustu lisamata.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
3 dl Hele õlu
2 spl Õli
1 tl Sool
1 tl Tšillihelbed
0.5 tk Värskelt pressitud väikese sidruni mahl
3 tk Küüslauguküüs
1 tk Keskmine lillkapsapea (u 700g)
3 dl Vesi
30 g Või, soovi korral
Riis, pasta, tatar või kinoa lisandiks
Värsked ürdid ja riivitud juust pealepuistamiseks soovi korral

Valmistamine

1. Pane potti õlu, õli, sool, tšillihelbed, sidrunimahl ja purustatud küüslauk.Tõsta potti ka terve lillkapsapea, millelt oled välimised lehed ära lõiganud. Lõpuks vala peale kuni 3 dl vett, kata pott kaanega, lase keema tõusta ja kuumuta tasasel tulel kümmekond minutit. Seejärel vala vedelik ära (teise anumasse) ja tõsta kapsas paariks minutiks sõelale nõrguma.

2. Pane ahi 225 kraadi peale sooja.

3. Lõika lillkapsapea neljaks sektoriks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika või viiludeks ja jaga kapsasektoritele. Küpseta lillkapsast ahjus 10–15 minutit. Jälgi, et servad kõrbema ei kipuks ja kui vaja, siis pööra sektoreid küpsemise ajal teisele küljele.

4. Kuni lillkapsas ahjus küpseb, keeda alles hoitud kapsa-õlleleemes lisandiks riisi, pastat, tatart või kinoad. Serveeri igale sööjale üks lillkapsasektor koos valitud lisandiga ning puista peale hakitud värskeid ürte ja meelepärast riivjuustu.