Foto: Pixabay
Toiduuudised
21. märts 2019, 17:48

Seitse südametegevusele kasulikku toiduainet (3)

Kindlasti soovid, et su süda oleks tugev ja terve. Ameerika Kardioloogiakolledži teadlased selgitasid välja, milliseid toiduaineid tuleb tarbida, et südameprobleemid sind vähem kimbutaksid.

Mõned uuringus osalenud tooted olid küll südamele kasulikud, kuid mitte piisavalt, et riske üles kaaluda – sellised olid näiteks piimatooted ja alkohol, vahendab portaal Men's Health teadustöö tulemusi. Uurimisrühma üks liidreid Andrew Freeman selgitas, et ei ole olemas perfektset toitumismudelit südamehaiguste vältimiseks, mis sobib igaühele. Järgnevad seitse toiduainet tõestasid enim kasulikku mõju südametegevusele.

1. Mandlid

Pähklid on ka üldiselt südamesõbralik snäkk. Mandlid on neist parim valik – neis sisaldub suurel hulgal monoküllastumata rasvu, mis aitavad halba kolesterooli (LDL) alandada.

2. Õunad

Puuviljad on su sõbrad! Uurijad leidsid, et üks õun päevas takistab LDL oksüdatsiooni, mille tagajärg võib olla veresoonte ummistumine.

3. Mustikad

Mustikates sisaldub antotsüaniidid, mis aitavad vererõhku alandada ning muudavad veresooni elastsemaks. See vähendab riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Kaunviljad on südame tervisele kasulikud. Foto: Pixabay

4. Kaunviljad

Uue uuringu kohaselt aitavad kaunviljad – näiteks erinevad oad ja läätsed – vähendada südamehaiguste riske. Need on ka taskukohase hinnaga ning proteiinirikkad.

5. Kala

Mereandides sisalduvad omega-3 rasvhapped vähendavad samuti kardiovaskulaarsete haiguste riske. Parajas koguses aitavad need kasulikud rasvhapped vähendada ka LDL osakesi.

6. Kohv

Sa ei pea muretsema, et hommikune kohv võib su südamele halvasti mõjuda. Kardioloogiakolledži uurijad leidsid, et kohv pikendab eluiga, südameprobleeme tekitamata. Muidugi tuleb tarbida mõistlikus koguses ning mitte liialdada suhkru ja koorega.

7. Tee

Jah, kõik need uuringud, mis tõestavad tee kasulikkust, said ka Ameerika Kardioloogiakolledži uuringus kinnitust. Avaldus, et nii must kui ka roheline tee vähendavad südameprobleeme. Seda taaskord suhkrut lisamata.