PantherMedia 23998632 Turkish coffee made in cezveFoto: Mykola Lunov
Toiduuudised
20. märts 2019, 10:18

TULINE VÄHIOHT! Väga kuum jook võib oluliselt suurendada kasvajariski (5)

Tulikuuma kohvi või tee joomine võib vähkihaigestumise riski kahekordistada, hoiatab värske laiapõhjaline uuring. 

Kui armastad juua väga tuliseid jooke, mille temperatuur on üle 60°C, suureneb sinu oht saada söögitoruvähk 90 protsendi võrra, vahendab Daily Mail

Ent kui sa lased oma joogil veidi jahtuda, pole see enam ohtlik. Seetõttu on kasulik juua piimaga kohvi - nii on joogi temperatuur on märksa madalam.

Vastav laiapõhjaline uuring viidi läbi Teherani meditsiinilises ülikoolis Iraanis. Teadlased leidsid, et väga kuuma vedelikku neelates võivad suus ja söögitorus tekkida kahjustused, millest võivad edasi hakata arenema kasvajad. 

Söögitoruvähk on maailmas üks levinumaid kasvajaliike, asudes kaheksandal kohal. Tegemist on ka ühe letaalsema vähiliigiga.

Uurijad ütlesid, et ohtlik on mistahes tulikuumade jookide tarvitaine, olgu tegu siis tee, kohvi, šokolaadi või kakaoga.

Rahvusvahelises vähiuuringute ajakirjas International Journal of Cancer avaldatud uuringus osales muljetavaldav hulk inimesi - 50 045, vanuses 40 kuni 75. Uuring viid läbi aastatel 2004 kuni 2017. Selle aja jooksul ilmnes selles grupis 317 uut söögitoruvähi juhtumit.

Uurides inimeste käitumisharjumusi selgus, et neil, kes tarvitasid regulaarselt väga kuumi jooke, tõusis söögitoruvähi risk 2.4 korda.

Iraanis, Hiinas, Türgis ja Lõuna-Ameerikas on kombeks juua väga tuliseid jooke.