Foto: Jaan Heinmaa
Lõunasöögi retseptid
18. märts 2019, 08:21

Soe pannisalat porgandi ja ubadega – oi kui tervislik!

Lihtne, ent väga mitmekülgne ja oi kui tervislik salat eriti vitamiinivaesel aastaajal. Kokku saavad siin valgurikkad oad ja porgand, milles sisalduvat antioksüdanti beetakaroteeni omastab organism enam kui kümme korda paremini, kui porgandit enne söömist kuumtöödelda. Valmista salat kergeks õhtueineks ja söö soojalt. Kui midagi järele jääb, paki karpi ja võta järgmisel päeval lõunasöögiks kaasa. Kogusest jätkub iseseivaks roaks kahele näljasele või lisandiks pearoa kõrvale neljale sööjale. Sobib paastujale! 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
Õli ja või praadimiseks
500 g porgandeid 
0.25 tl soola 
2 purki konservube vees, valgeid või punaseid või mõlemaid (a 400 g)
0.5 dl värske hakitud tilli 
0.5 dl röstitud mandlilaaste soovi korral


SALATIKASTE
1 väike punane sibul
4 spl oliiviõli
4 spl värskelt pressitud sidruni- või laimimahla 
0.25 tl soola 
2 tl pruuni suhkurt 

Valmistamine

1. Koori porgandid ja lõika õhukesteks viiludeks.

2. Kuumuta pannil õli ja võid keskmisest kõrgemal kuumusel ning prae kuumas segus porgandiviilud parajalt küpseks (u 15 min). Ära lase porgandil päris pehmeks küpseda, salatisse sobib see veidi krõmpsuvana paremini. Puista peale maitse järgi soola.

3. Lopta ja nõruta oad sõelal ning vala pannile porgandite sekka. Lisa ka hakitud till, lülita kuumus välja ja lase kõigel panni kuumusel veel 5 minutit küpseda.

4. Vahepeal valmista kaste: haki punane sibul võimalikult peeneks, lisa oliiviõli, tsitrusmahl sool ja suhkur ning sega läbi.

5. Tõsta kuum köögiviljasegu pannilt kaussi, vala kaste peale ja sega paari liigutusega. Lase kümmekond minutit maitsestuda, siis sega kergelt uuesti ja proovi maitset. Kui vaja, lisa soola või suhkrut või tsitrust.

6. Söö soojalt, kui soovid, puista peale röstitud mandlilaaste. Sobib veganile ja taimetoitlasele.