Foto: Hele-Mai Alamaa
Kiudainerikkad toidud
26. veebruar 2018, 04:46

Mandlikook apelsinide või mandariinidega (1)

Dianne saatis mulle selle retsepti apelsini-mandlikoogi nime all, mina olen seda aastaid teinud mandariinidega. Sobivad mõlemad, kuid pea meeles, et mandariinid on veidi mõrkjamad. Kook on gluteenivaba ja sellele ei ole lisatud ei võid ega õli.

Kogus: üheksale

Koostisosad
2 tk Suur apelsin (või mandariin u 7 tk)
6 tk Suur muna
200 g Suhkur (apelsinidele vähem, mandariinidele rohkem)
250 g Kooritud ja jahvatatud mandlid
1 tl Küpsetuspulber

Valmistamine

1. Pese apelsinid või mandariinid hoolega. Pane potti, vala peale niipalju külma vett, et tsitruselised oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni ning keeda tasasel tulel umbes tunni poolteise jooksul pehmeks. Nõruta, lase veidi jahtuda. Siis lõika pooleks, uurista seemned välja. Pane seemnetest puhastatud apelsinid/mandariinid köögikombaini ning püreesta (seda saab teha ka kann- või saumikseriga).

2. Vahusta munad suhkruga kohevaks heledaks vahuks.

3. Sega jahvatatud mandlid küpsetuspulbriga, sega munavahu hulka.

4. Nüüd sega juurde tsitrusepüree. Kalla tainas võitatud ja küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26-sentimeetrise läbimõõduga vormi.

5. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 60 minutit, kuni kook on pealt kuldne. Kontrolli küpsust puutikuga – kui koogi keskele torgatud tikk puhtaks jääb, on kook valmis.