Foto: Jüri Seljamaa
Hommikusöögi retseptid
26. veebruar 2018, 04:27

Kopsupasteet

Kopsust võib teha pasteedi-laadse toidu, mida saab edukalt saia või leiva peal süüa. Olenevalt sellest, kas ajad kopsu hakklihamasinast läbi 1 või 2 korda, saad selle konsistentsi muuta teralisemaks või kreemjamaks. Kuna kops on ise rasvavaene, lisa kindlasti võid, muidu jääb segu kuivavõitu.

Kogus: neljale

Koostisosad
800 g Veisekops
250 g Suitsupeekon
1 tk Sibul
3 tk Küüslauguküüs
50 g Või
Sool
Pipar või viie pipra segu

Valmistamine

1. Lõika veisekops väiksemateks tükkideks. Pese hoolikalt külma veega. Kui kopsul on suured veresooned, siis eemalda need. Pane kops suurde potti külma veega keema. Riisu vaht, seda tekib palju. Kui leem keema hakkab, võta pott tulelt.

2. Tõsta kopsutükid sõelale ning pese külma vee all puhtaks. Pese ka pott ning pane kopsutükid uuesti keema. Eemalda veel tekkivat vahtu. Maitsesta keeduvesi soolaga ning keeda kopsu tund aega. Kuna kops on kerge ja õhku täis, pane keemise ajal peale väiksema läbimõõduga, aga raskem kaas (näiteks ahjupoti oma), nii et see vajutaks kopsu leeme sisse tagasi. Tõsta keedetud kops leemest välja ja lase pooleldi jahtuda.

3. Seejärel tükelda hakklihamasina jaoks sobivateks tükkideks ning aja koos tükeldatud suitsupeekoni ja maitseköögiviljadega läbi masina, soovitatavalt kaks korda. Tõsta segu potti tagasi, lisa või ning kuumuta pidevalt segades uuesti läbi, et sibul ja küüslauk küpseksid. Maitsesta soola ja pipraga.

4. Tõsta pasteet vormidesse. Pintselda pealt võiga ja kata kile või kaanega. Lase enne serveerimist jahtuda ja maitsetel ühtlustuda.