Kiudainerikkad toidud
12. veebruar 2018, 03:30

Kõrvitsapirukas karamellise küüslauguga

Koostisosad
PÕHI
1.5 dl Rukkijahu
1.5 dl Nisujahu
1 tl Sool
0.75 tl Küpsetuspulber
75 g Või
1.5 dl Hapukoor
TÄIDIS
300 g Kõrvits
3 tk Keskmine küüslaugupea (16-21 küünt)
2 spl Või
1 spl Mesi
1 spl Valge veini äädikas
2 tk Muna
7 spl Maitsestamata jogurt
75 g Kõvem riivitud juust
60 g Kitsejuust
3 tl Hakitud estragon
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Sega kokku rukki- ja nisujahu, sool ja küpsetuspulber. Näpi hulka või ja lisa hapukoor. Sega-sõtku ühtlaseks tainaks, vormi palliks ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

2. Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika kõrvits viiludeks ja rösti ahjus 20 minutit. Kata küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga pirukavormi põhi ja ääred tainaga. Pane peale ka küpsetuspaber ja sellele raskuseks kuivatatud oad või herned. Küpseta ahjus 10 minutit, seejärel eemalda nii raskus kui ka küpsetuspaber.

3. Koori küüslauguküüned, pane mõne supilusikatäie veega potti ja hauta 7–8 minutiga peaaegu pehmeks. Lisa või, keera kuumust juurde ja rösti, kuni vedelik on aurustunud ja küüned hakkavad pruunistuma. Lisa mesi, äädikas ja sool ning hauta veel 8–10 minutit, kuni küüned on siirupised. Lõika kõrvits 2 cm kuubikuteks ja laota pirukapõhjale.

4. Klopi munad kahvliga lahti, sega jogurti ja riivjuustuga, maitsesta soola ja pipraga ning vala põhjale. Laota peale murendatud kitsejuust ja küüslauguküüned, nirista üle küüslaugu hautamisel tekkinud siirupiga, lisa ka hakitud estragon. Vähenda ahju kuumust 170 kraadini ja küpseta 30 minutit, kuni täidis on tahe ja kuldpruun. Serveeri värske salatiga.

NB! Baktereid hävitav küüslauk pluss vähe kaloreid andev, aga palju kiudaineid, antioksüdante, mineraalaineid ja vitamiine sisaldav kõrvits on koos tõhusad tervistajad.