Foto: Hele-Mai Alamaa
Kreeka köök
22. jaanuar 2018, 04:34

Filotainast pirukas mannaga ehk galaktoboureko

Tõeline kaloripomm ja suhkrusõltlase unistus! Mõnes mõttes on tegemist meile väga tuttava maitsega – koogi täidiseks on mannapuder. Ent see on küpsetatud krõbedate filotainalehtede vahel ja immutatud suhkrusiirupiga.

Kogus: kaheteistkümnele

Koostisosad
MANNAPUDING
1 l Piim
2 dl Nisumanna
100 g Suhkur
1 spl Või
1 tl Vanilliektrakt
3 tk Muna
1 tk Värskelt riivitud apelsini koor
LISAKS
10 tk Filotainaleht
100 g Sulatatud või
SIIRUP
200 g Suhkur
200 ml Vesi
1 tk Värskelt pressitud pelsini mahl

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Võta ahjuvorm (nt lasanje- või suurem ümarvorm). Tõsta filotainalehed toatemperatuurile, aga ära pakki veel ava.

2. Sega potis piim, manna, suhkur, või ja vanilliekstrakt vispliga ühtlaseks. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda mõõdukal tulel pidevalt segades, kuni puder pakseneb.

3. Tõsta pott tulelt, lase pudrul umbes 10 minutit jahtuda. Klopi ükshaaval juurde munad, siis maitsesta riivitud apelsinikoorega.

4. Alusta piruka komplekteerimist. Pintselda vormi põhi sulavõiga ja laota peale filotainaleht. Pintselda jälle sulavõiga ja kata tainalehega – nii tee seni, kuni pooled filotainalehed on kasutatud.

5. Kalla peale mannapuder ning kata jälle filotainalehtedega (pintselda iga kihti sulavõiga). Ka pealt pintselda kindlasti sulavõiga! Nüüd lõika pirukas terava noaga sobiva suurusega tükkideks – kas suurteks nelinurkadeks või 5–7 cm küljepikkusega rombideks.

6. Küpseta 180-kraadises ahjus 30–45 minutit, kuni filotainas on kenasti kuldne.

7. Piruka küpsetamise ajal kuumuta väikses potis vesi ja suhkur keemiseni ning keeda, kuni suhkur on lahustunud. Sega juurde apelsinimahl ja kuumuta läbi.

8. Võta pirukas ahjust välja ja kalla siirup vähehaaval pirukale. Serveeri toatemperatuuril.

HEA TEADA!

Siirup maitsesta vastavalt soovile – sobivad ka kaneel, nelk, roosivesi, sidrunimahl.