Foto: Hele-Mai Alamaa
Kreeka köök
22. jaanuar 2018, 03:59

Kreeka makaronivorm hakklihaga (pastitsio)

Kreeklaste lasanje ehk kihiline makaronivorm tummise tomati-hakklihakastme ja bešamellkastmega. Traditsiooniliselt tehakse seda suures ümmarguses ahjuvormis ja pikkade makaronidega. Kuna pikki makarone on meie kauplustest üsna raske leida, siis võib kasutada ka lühemaid torujaid makarone. Serveeri näiteks Kreeka salatiga. Jagub kaheksale, aga kuna roog on maitsev ka toatemperatuuril, saab neljaliikmeline pere sellest söönuks kaks päeva järjest.

Kogus: kaheksale

Koostisosad
HAKKLIHAKASTE
4 spl Oliiviõli
2 tk Hakitud sibul
800 g Küüliku-, kalkuni-, veise- või talleliha
Sool
Must pipar
0.5 tl Jahvatatud kaneel
400 g Purustatud tomatid
1 tk Loorberileht
VAHELE
400 g Torujad makaronid
Keetmiseks vesi ja sool
1 spl Oliiviõli
VALGE KASTE
100 g Või
100 g Nisujahu
1 l Täispiim
3 tk Toasoe muna
100 g Riivitud juust
1 tl Riivitud muskaatpähkel
Sool
PEALE
50 g Riivitud kõvem juust

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 200 kraadini. Kuumuta õli suurel pannil. Lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel kuldseks. Lisa hakkliha, pruunista. Maitsesta soola, pipra ja kaneeliga.

2. Lisa purustatud tomatid ja loorberileht, sega läbi ja lase 30 minutit tasasel tulel podiseda. (Kui kaste liiga kuivaks kipub minema, lisa veidi vett.)

3. Valmista bešamellkaste. Kuumuta potis või, sega juurde jahu ja kuumuta minut aega. Lisa korraga toasoe või kuum piim ja vispelda korralikult läbi. Kuumuta pidevalt segades, kuni kaste pakseneb ja puulusika selja katab. Tõsta pott tulelt.

4. Löö munad väiksesse kaussi, lisa veidi kuuma jahukastet ja klopi ühtlaseks. Kalla segu kastmesse ja sega ühtlaseks. Lisa 100 g riivitud juustu, sega läbi. Maitsesta muskaadi, soola ja pipraga.

5. Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks ehk al dente. Nõruta ja lase veidi jahtuda. Sega juurde 1 sl oliiviõli.

6. Pane pool makaronidest 25 x 35 cm ahjuvormi (lasanjevorm sobib hästi) – eriti ilus jääb, kui viitsid makaronid üksteise kõrvale sättida. Puista peale veidi riivitud juustu, siis kogu hakklihakaste, seejärel ülejäänud makaronid. Kalla peale bešamellkaste ning puista üle ülejäänud riivjuustuga. (Või pane vormi kõik makaronid, veidi juustu, siis hakklihakaste ja peale juustukaste.)

7. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni pastitsio on pealt kaunilt kuldpruun.

Veidi lihtsamad variandid:

1. Pane vormi kõik makaronid, veidi juustu, siis hakklihakaste ja peale bešamellkaste.

2. Sega kuum hakklihakaste, keedetud makaronid ja osa juustust omavahel, pane vormi. Kalla peale jahukaste, puista peale veidi juustu. Küpseta ahjus.

3. Sega kõik komponendid kokku ja küpseta ahjus.