Foto: Hele-Mai Alamaa
Inglise ja Iiri köök
22. jaanuar 2018, 05:36

Fish & chips

Laste lemmik-kalaroog! Kõrvale sobivad brittide arvates eriti hästi keedetud ja kergelt tambitud rohelised herned. Valmista esmalt kartulid, siis kala ja herned. Serveeri sidrunisektoritega.

Kogus: neljale

Koostisosad
KALA
600 g Valge kala filee (koha, tursk vms)
50 g Nisujahu
50 g Kartuli- või maisitärklis
0.5 tl Küpsetuspulber
0.25 tl Sool
1.5 dl Jääkülm mullivesi
1 tk (Soovi korral munavalge eriti õhulise tulemuse saamiseks)
Serveerimiseks sidrunisektorid
Praadimiseks rapsi- või päevalilleõli
KARTULID
1 kg Ühtlase suurusega kartul
2 spl Oliiviõli
Meresoolahelbed
HERNED
300 g Rohelised herned (külmutatud)
2 spl Oliiviõli
1 spl Sidrunimahl
Sool
Must pipar

Valmistamine

Kala

1. Kuumuta väikses potis umbes 5 cm õli. Õli peaks olema umbes 200-kraadine ehk nii kuum, et õlisse kukutatud saiakuubik kohe susisema hakkab ja kuldseks küpseb.

2. Sega tainakomponendid omavahel, viimasena lisa mullivesi ja soovi korral ka munavalge.

3. Lõika kalafilee sobiva suurusega tükkideks. Kasta kalatükid tainasse, liigsel tainal lase ära valguda. Aseta kalafileed kahekaupa õlisse ja küpseta umbes 5–6 minutit, kuni tainas on kenasti kuldpruun (vahepeal pööra kala, et see õlis ühtlaselt pruunistuks). Tõsta pruunistatud kalatükid kurnlusikaga välja ja lase köögipaberil veidi taheneda. Prae samal moel ka ülejäänud kalatükid.

Kartulid

1 .Pese kartulid hoolega puhtaks ning lõika pikkupidi umbes 1,5 cm kangideks (esmalt 1,5 cm viiludeks ja siis viilud omakorda kangideks). Pane suurele ahjuplaadile, nirista peale õli ja maitsesta soolaga. Küpseta 200-kraadises ahjus u 30–40 minutit, kuni kartulid on kenasti kuldpruunid. Aeg-ajalt sega.

(Kiirem variant: keeda kartulikange rohkes soolaga maitsestatud vees 4–5 minutit. Siis nõruta hoolega ja lase taheneda. Laota ahjuplaadile, nirista peale õli ja veidi soola ning küpseta 220-kraadises ahjus 10 minutit).

Herned

Pane külmutatud herned keevasse vette, maitsesta soolaga ja keeda 4 minutit, kuni herned on küpsed. Nõruta, pane potti tagasi ja tambi pudrunuiaga või vajuta kahvliga kergelt katki. Sega juurde õli, maitsesta soola-pipra-sidrunimahlaga.