Foto: Mari-Liis Ilover
Itaalia köök
15. jaanuar 2018, 06:48

Bologna pirukas

Kui Bologna kastet on saanud veidi rohkem, kui kõhtu mahub, saab selle ära kasutada toekas ja toitvas pirukas. Tomatine hakklihakaste muutub külmas seistes tahkeks, nii et sellega on mugav pirukat täita. Teen sageli soolaste pirukate põhjaks jahusegu võrdsetes osades nisu-, odraja kaerajahust. Aga kui kapis on parasjagu vaid nisujahu, saab igati hea põhja ka vaid seda kasutades. Pastana võib käiku minna just see sort, mis sul üle on jäänud. Penne, fusilli, spagetid, sarvekesed või muu – kõik sobib!

Koostisosad
TAINAS
300 g Nisujahu
180 g Külm või
1 tl Sool
1 tk Muna
TÄIDIS
3 dl Bologna (ehk bolognese) kaste
2 dl Keedetud pasta
130 g Suur mozzarella pall
Basiilikulehed
Must pipar

Valmistamine

1. Näpi jahu ja külma või tükikesed peenikeseks pudiks. Lisa lahtiklopitud muna ja sega ühtlaseks tainaks. Vajuta tainas lamedaks kettaks, keera toidukile sellele ümber ja lase tainakettal pool tundi külmkapis puhata. Kui sul on köögikombain, on seda mugav teha lõiketeradega: surista jahu ja võitükke mõned keerud pulse-režiimil, kuni saad puru. Lisa muna ja lase teradel ringi käia, kuni moodustub ühtlane tainapall. Kohe kui tainas hoiab kokku ja näeb täitsa muretaina moodi välja, ära enam mikserda, ületöötlemine muudab taina puiseks.

2. Määri umbes 24-sentimeetrise läbimõõduga pirukavorm võiga. Vajuta tainas põhjale ja servadele. Kui aga oled osav tainarullija, siis rulli tainas hoopis kahe küpsetuspaberilehe vahel õhukeseks, vormist veidi suuremaks kettaks ja tõsta vormi. Eemalda pealmine küpsetuspaber. Lõika ära ülearused tainaääred.

3. Sega kausis Bologna kaste pastaga. Vala täidis pirukapõhjale. Lõika mozzarella viiludeks ja laota viilud pirukatäidisele. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Pirukas on valmis, kui tainaääred on kuldpruunid ja mozzarella sulanud. Rebi valminud pirukale basiilikulehti ja jahvata peale musta pipart. Söö soojalt või leigelt. Paku kõrvale värsket salatit.