Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
8. jaanuar 2018, 08:06

Kausikook õunte ja toorjuustuvahuga

Kihiline kausikook on üks igati pandlik magustoit. Lao kihid meelepärase suuurusega klaasist kaussi ja seda jagub ka suuremale seltskonnale. Pärast jõule on hea lisada riivleiva hulka ka purustatud piparkooke. 

Koostisosad
LEIVAKIHT
300 g Tume rukkileib
50 g Piparkoogid (soovi korral)
1 sl Suhkur
2 tl Kaneel
30 g Või
TOORJUUSTUVAHT
300 ml Vahukoor
200 g Maitsestamata toorjuust
200 g Kodujuust
2 tl Vanillsuhkur
ÕUNAKIHT
500 ml Õunamoos
3 tk Õun, riivitud
0.5 tk Sidruni värskelt pressitud mahl
1 sl Suhkur
3 sl Õunabrändi, soovi korral
KAUNISTAMISEKS
7 tk Beseeküpsised
2 tk Piparkook
1 väike peotäis Jõhvikad, pohlad

Valmistamine

1. Riivi leib ja kuumuta pannil võis koos suhkru ja kaneeliga läbi. Lase jahtuda. Soovi korral sega jahtunud riivleivasegule hulka kombainis purustatud piparkooke.

2. Vahusta koor suhkrutega, lisa poolvahustatud koore hulka ka toasoe toorjuust. Vahusta veel ja sega hulka vedelikust nõrutatud kodujuust.

3. Sega õunamoosi hulka kooritud, jämedalt riivitud hapukad õunad, pigista lisaks poole sidruni mahl ja lisa ka sortsuke õunabärndit. Sega läbi ja maitsesta suhkruga.

4. Lao kihiti kaussi pool riivleivast, pool moosist ja pool toorjuustuvahust. Ja taas riivleib, moos ja vaht. Tõsta serveerimiseni külma kile all. Vahetult enne serveerimist kaunista. Selleks pudista peale beseed

 ja mõned piparkoogid. Ka mõni pohl-jõhvikmari tuleb ilule vaid kasuks.