Foto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
8. jaanuar 2018, 03:29

Juurviljapirukas ehk lahtine juurvilja-galette

Krõbedal muretainapõhjal vabakujuline lihtne pirukas ehk galette peaks kuuluma iga nutika kodukoka kuldvaramusse, kuna pakub lõputult võimalusi täitmiseks. Galette sobib koos värske salatiga lõunaks või kergeks õhtueineks.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
TAINAS
2.5 dl Nisujahu
0.5 tl Sool
0.5 tl Kuivatatud tüümian
90 g Külm või
3 spl Külm vesi
TÄIDIS
200 g Erinevad röstitud juurikad (näiteks kartul, porgand, peet)
70 g Tükkideks murendatud mozzarella juust
Värske tüümian
Palsamiäädikas
Sool
Must pipar

Valmistamine

1. Taina jaoks sega omavahel kõik kuivained, haki sisse külm või ja pudista näppude vahel või haki pika noaga puruseks. Lisa külm vesi ja suru tainaks. Vajuta tainapall lapikuks, keera toidukilesse ja pane tunnikeseks külmkappi.

2. Võta tainas külmkapist ja rulli jahusel laual hästi õhukeseks, umbes 25-sentimeetrise läbimõõduga kettaks. Tõsta tainale täidis nii, et äärtest jääks umbes 4–5 cm vabaks. Täidise vahele ja peale lüki mozzarella-tükke. Raputa peale veidi soola ja pipart. Tõsta tainaääred täidise peale ja vajuta kergelt kokku.

3. Küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni tainas on kuldne ja krõbe ning juust sulanud. Raputa valmis pirukale värske tüümiani lehti. Maitseks nirista peale veel mõned tilgad palsamiäädikat ehk balsamico’t. Kui sul ei juhtu kodus palsamiäädikat olema, ära lase end sellest heidutada – pirukas on igati maitsev ka selle väikese finessita.