Laktoosivabad toidud
18. detsember 2017, 04:44

Salvei- ja sibulatäidisega lind jõhvikakastmega

Salvei on Briti saartel armastatud maitse- ja ilutaim ning salveitäidisega lind on seal väga levinud jõuluroog. Apelsinimekiga hapukas jõhvikakaste on aga kohustuslik lisand, mille saad juba varem valmis teha. Siinse täidise ja kastme autor on Briti saartel populaarne toiduajakirjanik Annie Bell. NB! Kui valmistad kalkuni asemel täidetud broileri, jaga täidiseainete kogus kahega.

Koostisosad
3 kg Kalkun
30 g Või
1 kg Meelepärased köögiviljad (pastinaak, porgand, rooskapsas vm)
Sool
Must pipar
TÄIDIS
50 g Mage või
2 tk Suur sibul
1 l Värske hakitud salvei
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
Värskelt pressitud sidruni mahl
100 g Värske sai
Sool
Must pipar
JÕHVIKAKASTE
450 g Jõhvikad
2 tk Värskelt pressitud apelsini mahl
125 g Tuhksuhkur

Valmistamine

1. Täidise valmistamiseks sulata pannil 25 g võid. Lisa hakitud sibulad ja kuumuta 10–15 minutit, kuni sibulad on kergelt kuldsed ning karamellistunud. Kuumutamise lõpus lisa ka salvei. Tõsta pann pliidilt. Sega täidise hulka riivitud sidrunikoor, maitse järgi sidrunimahla ja veel 25 g võid. Kui või on sulanud, lisa sõrmede vahel peeneks pudistatud sai ning maitsesta soola-pipraga.

2. Loputa lind voolava vee all ja patsuta nii seest kui ka väljast majapidamispaberiga kuivaks. Pane täidis linnu sisse ning hõõru lind pealt soola ja pipraga kokku. Tõsta sobiva suurusega ahjuvormi või küpsetusplaadile. Vala vormi või plaadi põhjale veidi vett ning jaga 30 g võid õhukeste viiludena linnu peale. Küpseta ahjus 180 kraadi juures kalkunit 2,5–3 tundi, broilerit 1,5 tundi. Umbes 45 minutit enne küpsemisaja lõppu tõsta vormi/pannile linnu kõrvale puhastatud ja suuremateks tükkideks lõigatud köögiviljad.

3. Enne söömist võta täidis linnu seest välja. Serveeri see eraldi kausis.

4. Jõhvikakastme valmistamiseks lase jõhvikad ja apelsinimahl potis keema tõusta. Kuumuta 5 minutit väiksel tulel ja sega juurde tuhksuhkur. Tõsta pisut kuumust ning kuumuta ilma kaaneta veel 10–15 minutit, kuni mahlad on aurustunud ja kaste siirupine. Kalla kaste kaussi, kata toidukilega ja lase jahtuda. Kui valmistad kastme mitu päeva ette, säilita seda külmkapis. Serveerimiseks tõsta kaste varem toatemperatuurile, sest just toasoojalt maitseb see kõige paremini.