Foto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
11. detsember 2017, 07:55

Juuretisega jõululeib

Leivategu võib välja näha ka nii, et ühe teed tavalise rukkileiva ja teise lisanditega. Sel juhul jaga valmis tainas kaheks ja lisa poolele kogusele pool retseptis nimetatud lisanditest.

Koostisosad
5 spl Leivajuuretis
0.75 dl Käesoe vesi
700 g Rukkijahu
1.5 dl Linajahu
1.5 dl Rukkihelbed
1.25 dl Pruun suhkur
4 tl Meresool
3 spl Kanepiseemned
4 spl Mesi
1 spl Piparkoogimaitseaine
1 spl Kuivatatud puuviljad (jõhvikad, aprikoosid, mustad ploomid, rosinad)
100 g Kreeka pähklid
2 spl Fenkoliseemned
Või vormi ja leibade määrimiseks

Valmistamine

2 leiba

1. Sega juuretis käesooja vee hulka, lisa 3 dl jahu, kata rätikuga ja pane 12–16 tunniks hapnema.

2. Sega juuretise hulka ülejäänud jahud, rukkihelbed, suhkur, sool ja kanepiseemned, sega hästi läbi. Lisa mesi, maitseaine, tükeldatud puuviljad, pähklid ja fenkoliseemned. Määri vormid võiga ja tõsta tainas vormi.

3. Kata rätikuga ja pane 5–7 tunniks kerkima. Kui tainas on kerkinud, kuumuta ahi 230 kraadini. Küpseta leiba 15 minutit, keera siis kuumus 175 kraadile ja küpseta veel 45 minutit. Võta ahjust, kummuta vormist ja määri pealt võiga. Jäta jahtuma.