Baklažaanirullid lambalihatäidisegaFoto: Tuuli Mathisen
Lambaliha retseptid
18. detsember 2017, 05:55

Baklažaanirullid lambalihatäidisega

Lisan el gadi on Kesk-Aasiast pärit roog, mille nimi tähendab tõlgituna kohtuniku keelt. Selle kummalise nime põhjuseks peetakse tõsiasja, et jõukamasse klassi kuulunud kohtunikud eeldasid ühelt toidult eelkõige ohtralt liha (riisi asemel). Sellesse toitu on liha parajalt sisse peidetud, nii et ka nõudlik kohtunik peaks igati rahule jääma.

Koostisosad
2 tk Suur baklažaan
300 g Lambahakkliha
1 tk Hakitud sibul
1 spl Granaatõunasiirup ehk naršarabi
1 spl Värske hakitud koriander
0.5 tl Jahvatatud kardemon
0.5 tl Tšillipulber
0.5 tl Jahvatatud vürts
400 g Purustatud tomatid
3 tk Hakitud küüslauguküüs
1 peotäis Piiniaseemned
Sool
Must pipar
Oliiviõli
Serveerimiseks hakitud värske münt

Valmistamine

1. Lõika baklažaanid pikkupidi 0,3–0,5 cm paksusteks viiludeks. Piserda soolaga ja jäta 20 minutiks seisma. Kuivata siis majapidamispaberiga, piserda õliga ning aseta õliga määritud ahjuplaadile üksteise kõrvale. Küpseta 200-kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni viilud on pehmed, kuid mitte pruunistunud. Vajadusel küpseta jaokaupa. Ära plaati üle koorma. Tõsta baklažaaniviilud ahju ja jäta ootama.

2. Sega hakkliha sibula, granaatõunasiirupi, kardemoni, tšillipulbri ja vürtsiga. Parema maitse jaoks võid sibula enne pannil õli sees läbi praadida. Sega kõik ühtlaseks ja maitsesta soola ja pipraga. Tõsta iga baklažaaniviilu paksemasse osasse 1–2 sl hakklihatäidist ja rulli baklažaan lihatäidise ümber. Kalla ahjuvormi tomatikonserv, lisa hakitud küüslauk ning lao baklažaanirullid tomatikastme sisse. Tõsta veidi tomatikastet baklažaanidele peale. Kata vorm fooliumiga ning küpseta 180–200-kraadises ahjus umbes 45 minutit.

3. Vahepeal rösti kuival pannil piiniaseemned. Serveerides lisa vormile piiniaseemneid ning hakitud värsket münti või mõnd muud värsket ürti: melissi, tüümianilehti, koriandrilehti või siledaid petersellilehti.