„Uputatud” munad parmesani ja basiilikukastmegaFoto: Tuuli Mathisen
Laktoosivabad toidud
27. november 2017, 05:25

„Uputatud” munad parmesani ja basiilikukastmega

Lihtne ja suurepärane kombinatsioon, kus rikkalik parmesani juust, „uputatud” munad ja särtsakas basiilikukaste saavad kokku röstitud saial. Ilma suurema pingutuseta on mõnus hommikune amps valmis ja tõenäoliselt käivad järgmiselgi päeval neelud sarnase eine järele.

Kogus: kahele
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
1 pott Basiilik, lehed eraldatud
1 tk Väike küüslauguküüs
0.5 dl Oliiviõli
4 tk Muna
1 tl Veiniäädikas
2 tk Paksem saiaviil
Parmesanilaastud
Sool
Must pipar
Värskelt pressitud sidrunimahl
BASIILIKUKASTE
100 g Basiilikulehed
2 tk Küüslauguküüs koorituna
Kvaliteetne extra virgin oliiviüli
Meresool
Must pipar

Valmistamine

1. Püreesta basiilikulehed, küüslauk ja oliiviõli. Maitsesta soola ja pipraga. Valmista „uputatud” munad. Selleks nõruta lahtilöödud muna esmalt tihedal sõelal, et eralduks vedel munavalge ja jääks alles tihedam mass. Keeda muna tilgakese äädikaga maitsestatud vees. Selleks lase vesi kastrulis keema ning puista sisse veidi soola ja lisa teelusikatäis veiniäädikat. Vesi peab keema mitte suure mulliga (see peksab muna laiali), vaid kergelt mullitades. Lükka vesi kastrulis ringjalt liikuma, nii et selle keskossa tekib keeris. Sinna tsentrifugaaljõu toimel keerleva vee keskele libista kiirelt muna. Keerlev vesi peaks hõljuva munavalge nüüd ringjalt munakollase ümber „mässima”. Keeda 2‒4 minutit, et saada mõnusalt vedela munakollasega „uputatud” muna.

2. Tõsta taldrikule röstitud saiaviil ja aseta sellele parmesanilaastud. Tõsta peale „uputatud” muna ja sinna omakorda basiilikukaste. Jahvata peale soola ja pipart ning lisa soovi korral ka tibake sidrunimahla.