AprikoosikoogikesedFoto: Gregor Jürna
Prantsuse köök
30. oktoober 2017, 06:03

Aprikoosikoogikesed

Aprikoosikoogikesed on nii nunnud, et vaata või söömata. Kui hambad lõpuks sisse lööd ... vuššš ... ja oled koogitaevas.

Koostisosad
TAINAS
250 g Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
1 tk Suur muna
75 g Suhkur
60 ml Piim
60 g Sulatatud või
0.5 tk Värskelt riivitud sidruni koor
TÄIDIS
2 spl Suhkur
1 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
0.5 tk Värskelt riivitud sidruni koor
250 g Paks kreemjas 11% kohupiim (nt Saidafarm) või hea ricotta
KAUNISTAMISEKS
Oranž toiduvärvipasta
50 ml Viin
Suhkur
20 tk Mündileht

Valmistamine

20 tk

1. Kuumuta ahi 180 °C. Vahusta muna suhkruga heledaks vahuks. Sega juurde piim, jahtunud sulatatud või ja sidrunikoor. Osade kaupa sõelu juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas on üsna kleepuv. Lõplik segamine tee käega, vajadusel lisa 1–2 supilusikatäit jahu. Jäta tainas 10 minutiks lauale seisma ja paisuma. Võta teelusikatäis tainast ja vormi jahuste pihkude vahel 40 pallikest. Säti need 20 kaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, jättes kerkimisvahed. Vajuta iga pallike käega lapikuks ja küpseta kooke ühe plaadi kaupa ahju keskosas 12–15 minutit, poole küpsemise pealt plaati ümber keerates. Pallid ei tohi pealt värvi muuta. Kuni koogid on veel soojad, uurista igast põhjast välja umbes teelusikatäis, et teha täidisele ruumi. Leia igale poolikule sobiv paar.

2. Sega ricotta või kohupiim suhkru ja sidrunikoorega. Täida jahtunud koogipoolikud täidisega ja vajuta kokku. Sulata tikuotsatäis

pastavärvi viinas (vees see ei lahustu), vajadusel lisa veel pastat, et saada õige aprikoositoon. Pintselda koogikesed ükshaaval värviga ja veereta kohe märjalt suhkru sees. Kata aprikoosid toidukilega ja lase seista 5 tundi kuni üleöö. Täidis imbub koogikestesse ja muudab nad mahlaseks. Serveerimisel torka iga aprikoosi sisse mündileheke.