Kõrvitsa-õunapirukas rummirosinategaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
25. november 2017, 06:04

Kõrvitsa-õunapirukas rummirosinatega

Koostisosad
PÕHI
4 dl Nisujahu
1 dl Kaerakliid
1 tl Küpsetuspulber
2 tl Vanillsuhkur
2 dl Tuhksuhkur
175 g Või
0.5 tk Värskelt riivitud sidruni koor
2 tk Muna
TÄIDIS
100 g Rosinad
3 spl Rumm
250 g Kõrvitsa viljaliha
4 spl Suhkur
3 tk Keskmine õun
Pealeraputamiseks mandlilaastud (3 spl) ja pärlsuhkur (2 spl)

Valmistamine

10 tk

1. Pane rosinad rummi sisse vähemalt 1 tunniks likku. Mõõda lauale põhja tarvis kuivained, lisa kuubikuteks lõigatud külm või ja haki läbi. Lisa riivitud sidrunikoor. Tee tainapuru keskele süvend ja löö sinna munad. Sega-näpi puru elastseks tainaks. Eralda sellest 2/3 ja suru 24 cm pirukavormi põhja ja äärtele, pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Keera ülejäänud tainas toidukilesse ja pane samuti külmkappi.

2. Lõika kõrvitsa viljaliha väikesteks kuubikuteks, pane kastrulisse, lisa poti põhja õige pisut vett ja suhkur. Kuumuta keemiseni, kata kastrul kaanega ja hauta 5–7 minutit, kuni kõrvits pehmeneb. Lisa kuubikuteks lõigatud õunad ja hauta veel 3–4 minutit. Võta pliidilt ja jahuta. Sega hulka rosinad.

3. Tõsta täidis põhjale, rulli ülejäänud tainas lahti ja laota pirukale. Suru tainaääred kokku ja tee peale mõned sisselõiked. Raputa peale mandlilaaste ja pärlsuhkrut, küpseta 180 kraadi juures 40–45 minutit ehk seni, kuni kook on pealt kuldpruun.

HEA TEADA!

Kui eelistad täidises neutraalsemat maitset, kasuta harilikku kõrvitsat, kui tugevamat, siis muskaatkõrvitsat. Ka hautamisaeg võib kõrvitsa sordist olenevalt olla pikem või lühem.