Kartuli-gnocchi tomatikastmesFoto: Seljamaa Fotostuudio
Itaalia köök
9. oktoober 2017, 03:31

Kartuli-gnocchi tomatikastmes

Itaallased ikka viitsivad toidutegemisega jännata! Kui eestlane teeb kartulitampi ja sööb seda niisama lihakõrvaseks, siis itaallane peab tambist veel vorstikesi voolima ja neist padjakesi lõikama ning padjakestele ekstra kastme valmistama. Aga tulemus on jumalik.

Koostisosad
1 kg Jahused kartulid
Sool
Must pipar
1 tk Munakollane
300 g Nisujahu
Pealeraputamiseks parmesan või Pecorino
KASTE
150 g Gorgonzola Piccante juust
2 tk Küüslauguküüs
800 g Kooritud konservtomatid
1 peotäis Basiilikulehed
2 spl Oliiviõli
2 spl Suhkur
Sool

Valmistamine

1. Keeda kõigepealt kaste. Selleks pane lai teflonpõhjaline pann või pott tulele, lisa puhastatud ning poolitatud küüslauguküüned kuuma õlisse ning puista mõne aja pärast juurde Gorgonzola. Sulata juust ning vala konservtomatid koos basiilikuga potti. Lase keema minna. Keera kuumus madalamaks ning lase podiseda umbes pool tundi, kuni segu on ühtlane ja paks. Vahetevahel sega tomateid puruks pressides. Maitsesta keemise jooksul suhkruga ning vajadusel soolaga.

2. Keeda kartulid ja lase veidi jahtuda. Tambi puruks ning jahuta täielikult. Aseta jahtunud kartul suurde kaussi ning maitsesta soolaga. Lisa muna ja jahu ning sõtku ühtlaseks kleepuvaks tainaks. Rulli jahusel (kõige parem on riisijahu) tööpinnal tainast pikad vorstid ning lõika terava noaga 2 cm pikkusteks padjakesteks.

3. Pane kergelt soolane vesi kastrulis keema. Kui vesi keeb, libista gnocchi vette ning keeda, kuni nad pinnale vupsavad. Tõsta vahukulbiga need siis välja ning nõruta. Aseta gnocchi tomatikastmesse ning kuumuta kõik koos veel kord läbi. Tõsta tulelt ning lisa riivitud Pecorino. Kaunista toit basiilikulehtedega ning serveeri kohe.