Malmpotis küpsetatud mitmeviljasaiFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
18. september 2017, 04:55

Malmpotis küpsetatud mitmeviljasai

Malmpotis saia või leiva küpsetamine on kaval nipp, mille tulemuseks on krõbeda koorikuga mõnus sai. Eelnevalt ahjus kuumutatud malmpott tekitab ühtlase kuumuse, mis loob saia küpsetamiseks väikese malmahju efekti. Viimane ots tasub küpsetada ilma kaaneta, siis võid olla kindel, et sai saab endale krõbeda kooriku.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min
50 minutit + kerkimiseks 2–3 tundi

Koostisosad
3 dl Veski Mati Täistera nisujahu ehk Grahamjahu
3 dl Veski Mati Täistera kaerajahu
3 dl Veski Mati Eriti hea nisujahu
1 pk Veski Mati kuivpärm
1 tl Sool
1 spl Suhkur
3.5 dl Käesoe vesi

Valmistamine

1. Sega omavahel kõik kuivaineid ja lisa siis käesoe vesi. Sega kõik läbi, kuni moodustub ühtlane ja läikiv tainas. Kata tainakauss käteräti või toidukilega ja aseta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordseks kerkinud.

2. Sõtku kerkinud tainas kergelt alla, vormi ümaraks pätsiks ja tõsta jahusele küpsetuspaberile. Lase veel kerkida umbes 1 tund köögiräti all.

3. Kuumuta ahi 210–220 kraadini ja tõsta malmpott ahju soojenema. Kui ahi on kuumuse saavutanud, tõsta kerkinud saiatainas koos küpsetuspaberiga ahjus kuumutatud malmpotti. Kata kaanega ja küpseta kaane all umbes 30 minutit. Tõsta siis malmpotilt kaas, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaber ja küpseta veel 10–15 minutit. Tõsta ahjust ja lase veidi jahtuda, enne kui saia lahti lõikad.