Lõõmutatud lõhe ehk lõõmulõhe
Koostisosad
1 tk Lõhe- või forellifilee
2 spl Peenike meresool
2 spl Suhkur
1 tl Jahvatatud valge pipar
Valmistamine
1. Tõsta filee 2 tundi enne küpsetamist toatemperatuurile. Hõõru sisse soola, suhkru ja pipraseguga.
2. Lõõmutuslauaks sobib ükskõik milline töötlemata lehtpuidust lauajupp, kõige paremaks peetakse leppa, kuid ka teised lehtpuud sobivad hästi. Kala laua külge kinnitamiseks kasuta puupunne ja puuri augud laua sisse ette. Hoia lauda seni vees, kuni kala maitsestub. Kilose filee kinnitamiseks läheb vaja 6–8 puupunni.
3. Hoia lõkkeasemel üleval korralikku tuld. Kui võimalik, eelista tule tegemiseks lehtpuid. Okaspuude põletamine võib anda kalale kibeda maitse. Hoia lõõmutuslauda väikese kaldega püstiasendis ja nii, et kala paksem osa on kuumusele lähemal. Õige kuumus on selline, et suudad hoida kätt tule ja kala vahel umbes 15 sekundit.
4. Kala paksusest ja asendist tule suhtes sõltub küpsemisaeg, see varieerub 30 minutist kuni 1,5 tunnini. Kui tuli on liiga suur või kala tulele liiga lähedal, on oht kala ära kõrvetada. Sellisel juhul saad olukorda päästa, kastes kala soola-suhkrulahusega.
5. Vali lõõmutamiseks tuulevaikne ilm. Kala küpsuse tunned ära lihtsalt – puutikuga proovides immitseb välja läbipaistev vedelik ja kala nahk eemaldub hõlpsalt. Kui tahad olla täiesti kindel, siis mõõda kala sisetemperatuuri kõige paksemast kohast ja kui see on 55–60 kraadi, on kala söömiseks valmis. Puista soovi korral üle riivitud juustuga. Kogu vaevanägemise ja ootamise tulemusena rõõmustab sind elu kõige maitsvam kala!
Kommentaarid (0)