Tort „Praha”Foto: Eva Pärtel
Nädala kook
22. mai 2017, 03:44

Praha tort

Hästi mahlane šokolaaditort, mis on tänaseni väga populaarne Venemaal. Väidetavalt sai see kuulsaks tänu Moskvas tegutsenud restoranile Praha, kus sellist torti valmistati. Tordi tegemiseks on mitmeid erinevaid versioone, siinne põhineb „Kondiitritöö tehnoloogia” retseptil. Kui pakud kooki lastele, valmista see kindlasti ilma alkoholita.

Koostisosad
BISKVIITPÕHI
5 tk Muna
1 dl Suhkur
100 g Nisujahu
15 g Kakaopulber
25 g Või
IMMUTUSVEDELIK
1.5 dl Suhkur
1.5 dl Vesi
2 spl Konjak (või 1 tl vanilliekstrakti)
KREEM
200 g Kondenspiim
1 dl Vesi
3 tk Munakollane
1 tl Vanillsuhkur
50 g Toasoe või
30 g Kakaopulber
GLASUUR
200 g Tume šokolaad (56–60% kakaosisaldusega)
30 g Või

Valmistamine

1. Biskviitpõhja valmistamiseks sulata või ja jäta jahtuma. Mikserda munad ja suhkur helekollaseks tugevaks massiks. Nirista sisse sulavõi ja mikserda ühtlaseks. Sõelu hulka kakaopulbriga segatud nisujahu ning sega ühtlaseks. Kalla tainas 20-sentimeetrise läbimõõduga vormi ja küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit. Kontrolli küpsust puutiku abiga. Võta ahjust, eemalda vormist ja jahuta. Lõika jahtunud koogipõhi kolmeks võrdseks kihiks.

2. Immutusvedeliku tegemiseks pane potti suhkur ja vesi ning kuumuta keemiseni. Sega, et suhkur lahustuks, ning eemalda pott tulelt. Jäta siirup jahtuma ning sega siis sisse konjak (või vanilliekstrakt).

3. Kreemi tegemiseks pane potti kondenspiim, vesi ja munakollased. Sega ühtlaseks ning kuumuta keemiseni. Võta tulelt ja kalla läbi sõela. Jahuta toatemperatuurini ja siis paar tundi külmikus. Vahusta toasoe või kakaopulbriga ning lisa jahtunud kreem. Jaga kreem kolmeks võrdseks osaks.

4. Koogi kokkupanemiseks tõsta alumine koogipõhi koogialusele. Immuta siirupiga ning tõsta peale esimene osa kreemi. Jätka nii ka teise ja kolmanda kihiga. Kata kook pealt kilega ning pane ööseks külmkappi. Serveerimise päeval valmista glasuur. Sulata potis või ja sega sisse hakitud šokolaad. Kuumuta madalal tulel pidevalt segades, kuni šokolaad on sulanud. Määri spaatliga koogi peale ja servadele. Serveeri kohe.

Retsept on pärit raamatust "Nostalgilised tordid ja koogid".