Juuretisega rukkileib feta ja päikesekuivatatud tomatigaFoto: Tuuli Mathisen
Kiudainerikkad toidud
9. jaanuar 2017, 04:47

Juuretisega rukkileib feta ja päikesekuivatatud tomatiga

Üsna teistmoodi ja väga maitsev leivapäts. Lisandid muudavad leiva nii mõnusaks, et piisab vaid soojale leivale korraliku võikihi lisamisest ja maiustamine võibki alata.

Koostisosad
5 spl Juuretis
1 l Käesoe vesi
1 kg Veski Mati Täisterarukkijahu
3 spl Linnasejahu
4 tl Sool
1 dl Suhkur
150 g Tükeldatud päikesekuivatatud tomatid
200 g Tükeldatud feta
Hakitud värske tüümian või kuivatatud tüümian

Valmistamine

2 pätsi leiba

1. Sega juuretis käesooja veega, soovi korral lisa tumedama leiva saamiseks 2–3 sl linnasejahu. Sega juurde nii palju rukkijahu, et moodustuks hapukoort meenutav tainas. Kata tainas kas köögirätiku või kilega ning jäta 8–12 tunniks sooja kohta käärima. Õige käärimisega leivatainas on vahuse pinnaga ja hapu maitsega. Mida pikemalt kääritad, seda hapum leib tuleb.

2. Järgmisena lisa sool ja suhkur ning nii palju rukkijahu, et tekiks paks tainas, mis ei vaju laiali. Tõsta 4–5 sl tainast kõrvale järgmise leivateo juuretise jaoks. Lisa leivatainale päikesekuivatatud tomatid ja fetajuust, sega läbi ning kalla tainas võiga määritud leivavormidesse nii, et umbes kolmandik vormi ülaosast jääks kerkimise tarbeks tühjaks. Vormi leiva pind märja käega siledaks, torka märja näpuga leivataina sisse augud, kata vormid köögirätikuga ning jäta mõneks tunniks veel sooja kohta kerkima. Samamoodi jäta kerkima ka kõrvale pandud leivajuuretis.

3. Kui leivataina sisse torgatud augud on täis kerkinud, on leib valmis ahju minema. Eelsoojenda ahi hästi kuumaks (220–240 kraadi) ning tõsta leivavormid vaikselt ahju. Kui sul on auruahju võimalus, kasuta esimese astme aurufunktsiooni. Proovi vorme mitte liiga palju põrutada, leivatainas võib selle tõttu veidi kokku kukkuda.

4. Küpseta leiba järgmise skeemi järgi:

1) Kõrgel kuumusel ehk 220–240 kraadi juures esimesed 15–20 minutit.

2) 200 kraadi juures 15–20 minutit.

3) 170–180 kraadi juures lõpuni välja.

5. Leiva valmimiseks kulub 60–80 minutit. Valmis leib tõsta ahjust, kalla vormist välja, kata niiske käterätiga ning lase veidi aega seista, enne kui lahti lõikad.

HEA TEADA!

Samal ajal, kui leiva ahju tõstad, aseta ka juuretis külmkappi. Juuretis säilib kasutamiskõlblikuna külmkapis kuni kuu aega.