Kiudainerikkad toidud

Porgandikook metspähklitega 

Ingrem Raidjõe, 9. jaanuar 2017, 05:27
Porgandikook metspähklitegaFoto: Jüri Seljamaa
Lapsed pole just tihti keedetud porgandi fännid. Porgandikooki söövad nad aga mõnuga.

Koostisosad
500 g Porgandid
150 g Kuivatatud aprikoosid
100 ml Magusam õunamahl või Põltsamaa Kuldne
4 tk Muna
200 g Suhkur
50 g Fariinsuhkur
1 spl Vanillsuhkur
1.5 dl Rapsiõli
Riivitud värske ingver
Värskelt riivitud apelsini koor
300 g Nisujahu
2 tl Sooda
0.5 tl Sool
0.5 tl Riivitud muskaatpähkel
1 tl Jahvatatud kaneel
250 g Astelpaju marmelaad
200 g Philadelphia toorjuust
3 spl Tuhksuhkur
3 dl Rõõsk koor 35%
150 g Röstitud, kooritud ja hakitud sarapuupähklid + mõned kaunistuseks

Valmistamine

1. Pane aprikoosid tunniks õunamahla või Põltsamaa Kuldse sisse likku, nõruta ja tükelda.

2. Koori ja riivi porgandid. Vahusta munad kergelt suhkrutega. Sega juurde oliiviõli. Lisa riivitud porgand, tükeldatud aprikoosid, riivitud apelsinikoor ja ingver.

3. Sega teises kausis jahu, sooda, sool, riivitud muskaatpähkel ja jahvatatud kaneel. Vala vedel segu kuivainete kaussi ja sega ühtlaseks.

4. Vala tainas 26 või 28 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 50 minutit ehk kuni puutikuga torgates jääb tikk kuivaks.

5. Lase koogil jahtuda ja lõika siis põigiti pooleks. Määri alumisele poolele astelpajumarmelaadi.

6. Hõõru toorjuust tuhksuhkruga vahule. Vahusta vahukoor ja sega ettevaatlikult toorjuustu hulka. Sega juurde hakitud pähklid. Määri pool kreemist alumisele koogikihile marmelaadi katma, tõsta teine pool peale ja kata ülejäänud kreemiga. Kaunista kook pähklitega.