Kuuma šokolaadi kook piparmündiste vahukommidega
Nädala kook
12. detsember 2016, 04:13

Kuuma šokolaadi kook piparmündiste vahukommidega

Kogus: viieteistkümnele

Koostisosad
170 g Või + vormi määrimiseks
180 mm Õli
130 g Tume šokolaad
150 ml Vesi
375 g Nisujahu
400 g Suhkur
60 g Kakaopulber
3 tk Muna
180 ml Keefir
2 tl Vanilliekstrakt
2.5 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
ŠOKOLAADIVAAP
500 ml Rõõsk koor 35%
1 tk Vanillikaun
100 g Tume šokolaad
70 g Piimašokolaad
200 g Suhkur
100 g Kakaopulber
2 dl Hele suhkrusiirup
0.5 tl Sool
70 g Või
VAHUKOMMID
20 g Pulberželatiin
0.5 dl Külm vesi
4 dl Suhkur
1 dl Vesi
1 tl Piparmündiekstrakt
1 tl Vanilliekstrakt
2 tl Punane toiduvärv
Sool
50 g Tuhksuhkur
50 g Maisitärklis

Valmistamine

1. Kuumuta võid, õli, tükeldatud šokolaadi ja vett keskmisel kuumusel, kuni kõik on sulanud ja segunenud. Sega suures kausis kokku jahu, suhkur ja kakao. Kalla kuum või-šokolaadisegu kuivainetesse ning vispelda segunemiseni. Lisa ükshaaval munad, seejärel keefir, vanilliekstrakt, küpsetuspulber ning sool. Jaga segu kolmeks. Määri 22 cm diameetriga küpsetusvorm võiga ning küpseta 180-kraadises ahjus järjest kolm koogipõhja – igaühe jaoks kulub 20 minutit. Jahuta koogipõhjad täielikult.

2. Kuumuta vaaba jaoks madalal kuumusel koor, või, poolitatud vanillikaun ja sellest kaabitud seemned ning sega, kuni või on sulanud. Eemalda vanillikaun ning sega koore sisse tükeldatud tume ja piimašokolaad. Vispelda, kuni šokolaadid on sulanud. Sega juurde suhkur, kakao, siirup ja sool ning vispelda. Aseta šokolaadivaap kaheks tunniks külmkappi.

3. Vahukommide tegemiseks pane želatiinipulber paariks minutiks külma vette paisuma. Seejärel sulata segu potis ning kalla ümber suurde kaussi. Teises potis kuumuta keskmisel kuumusel 1 dl vett ning suhkrut ilma vahepeal segamata, kuni see saavutab 125-kraadise temperatuuri. Kalla kuum suhkrusegu peenikese joana želatiinikaussi, lisa vanilli- ja piparmündiekstrakt ning mikserda segu 5 minutit. Kalla segu küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Tilguta vahukommimassi sisse punast toiduvärvi ning tee lauanoaga siirud-viirud, et tekiks ilus muster. Lase vahukommidel seista toatemperatuuril kuus tundi või üleöö. Lõika korraks jäävette kastetud noaga massist kuubikud ning keeruta neid tuhksuhkru- maisitärklisesegus.

4. Eemalda šokolaadivaap külmkapist ning mikserda umbes neli minutit, et segu saaks kohev. Aseta üks koogipõhi serveerimisalusele ning kata ühtlaselt kolmandiku vaabaga. Tõsta peale järgmine koogipõhi ja sellele jälle šokolaadivaap. Nüüd viimane koogipõhi ning kata kogu kook pealt ja külgedelt šokolaadivaabaga. Et saavutada ühtlasemat tulemust, võid asetada koogi pooleks tunniks külma ning siis katta uuesti šokolaadivaabaga. Tõsta peale vahukommid ja serveeri kohe.