Lõuna-India kalakarriFoto: Eigo Alvik
Kalatoitude retseptid
17. märts 2014, 03:46

Lõuna-India kalakarri

Lõuna-India kööki iseloomustab hästi kala ja mereannid, kookos, köögiviljad ja tšilli. Mida soojem on kliima, seda kuumemaks muutub ka toit.  Rooga saab valmistada mistahes kalast, sobib nii valge kui ka punane kala. Vürtsikust reguleeri tšillide arvuga, hapukust tamarindiveega. 

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
500 g Puhastatud kala
0.75 tl Kurkum
3 dl Vesi
0.5 tk Laim
1 tl Jahvatatud meresool
3 tk Punane tšilli
Vesi (tšillide leotamiseks)
1 dl Kookoshelbed
2 tk Sibul
1 cm tükk Ingver
2 küünt Küüslauk
1 tl seemneid Koriander
1 tl Vürtsköömned
0.5 tl Kurkum
1 tl Tamarind (viljaliha)
2 tk Tomat (tükeldatud)
4 dl Vesi
Sool
Rapsiõli

Valmistamine

Ettevalmistus

1. Sega ¾ tl kurkumat laimimahla ja 3 dl veega, lisa sinna kala ja jäta pooleks tunniks seisma. Marineerimine laimimahlas või äädikas eemaldab kalalt liigtugeva maitse.

2. Vala tamarindi viljalihale 1 dl kuuma vett, jäta veerand tunniks seisma ja kurna. Jäta vedelik alles, viljaliha kasuta vürtsipastas.

3. Vala tšillidele kuum vesi ja leota 15 minutit.

Vürtsipasta ja roa lõplik valmistamine

Pastat saab valmistada nii saumiksri, köögikombaini kui ka uhmriga. Saumiksriga valmistades vali kitsas ja kõrge anum.

1. Haki sibul, ingver ja küüslauk peeneks.

2. Sega omavahel kookoshelbed, vürtsid (koriander, vürtsköömen, kurkum), tšillid, 1 hakitud sibul, ingver, sibul, küüslauk ja tamarindi viljaliha. Püreesta saumiksriga peeneks, vajadusel lisades veidi tšilli leotamiseks kasutatud vett.

3. Kuumuta malmpotis õli, lisa 1 hakitud sibul ja prae kõrgel kuumusel 3 minutit, või kuni hakkab kergelt pruunistuma. Lisa vürtsipasta ja prae veel  4 minutit, lisa 4 dl vett ja hakitud tomatid, hauta kesmisel tulel 10 minutit, maitse ja lisa vajaduse korral tamarindivett.

4. Lisa kastmesse kala, küpseta 5-6 minutit, või kuni kala on valmis. Serveeri riisiga.