Soome köök

Ahjus küpsetatud leibjuust 

Tuuli Mathisen, 4. märts 2014, 07:24
Ahjus küpsetatud leibjuust Tarmo Virkus
Soomest pärit komme süüa küpsetatud juustu koos murakamoosiga on ka Eestis armsaks saanud. Algselt küpsetati juustu lõkketulel, mistõttu lisandus mõnusalt suitsune mekk. Paraku tuleb kodustes tingimustes üldjuhul kasutada ikkagi tavalise ahju grillelementi, kuid suvisel ajal võiks proovida juustu ka grillil küpsetada. Kogus 350 grammi.

Koostisosad
1 l Rõõsk koor 10% (toasoe)
5 dl Hapukoor 10% (toasoe)
1 tl Sool

Valmistamine

1. Sega koostisained ning kuumuta vaiksel kuumusel pidevalt segades massi kalgendumiseni. Väldi liigset kuumutamist, muidu muutub potitäis liiga sitkeks. Nõruta sõelal nii kaua, et tulemuseks oleks pehme vormitav mass. Selleks kulub kuni paar tundi.

2. Tõsta juustusegu küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud plaadile ning vormi ümmarguseks u 8 mm paksuseks

koogiks. Silu pind spaatli või noaga võimalikult tasaseks.

3. Küpseta eelkuumutatud ahjus grillelemendi all, kuni juustu pinnale on tekkinud tumedad laigud. Keera juust

ümber ja küpseta ka teiselt poolt pruunilaiguliseks. Võta ahjust, lõika tükkideks ning serveeri koos murakavõi muu meelepärase moosiga.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee