Kahe köömne sõirFoto: Tarmo Virkus
Eesti köök
4. märts 2014, 08:51

Kahe köömne sõir

Sõir on meieni jõudnud idanaabri toidulaualt. Kõige klassikalisem sõir on tavaliste köömnetega, kuid hästi meeldiva ja veidi erineva maitsenüansi annavad juurde jahvatatud vürtsköömned. Kui tahad teralisemat sõira, siis kasuta teralist kohupiima, pastataoline kohupiim annab tulemuseks siidisema sõira. Kogus 350-400 grammi.

Koostisosad
1 l Piim
500 g Kohupiim
1 tl Sool
50 g Või
2 tk Muna
1 tl Köömned
0.5 tl Vürtsköömned (jahvatatud)

Valmistamine

1. Kuumuta piim potis keemiseni. Sega kohupiim ühtlaseks ja lisa piimale. Kuumuta segu keskmisel kuumusel vadaku eraldumiseni. Vadak on kollakas läbipaistev vedelik, mis tekib kalgenduva kohupiimataolise massi vahele. Võta pott tulelt, kalla mass sõelale ning jäta umbes 30 minutiks nõrguma.

2. Sulata pannil või ja lisa sinna nõrgunud kohupiimamass. Sega läbi ning lisa lahtiklopitud munad, sool ja köömned. Kuumuta mõni minut, kuni mass kergelt pakseneb, kuid ära keeda. Kalla marliga vooderdatud kaussi ja jäta ööpäevaks külma nõrguma.

3. Järgmisel päeval keera kauss tagurpidi ja eemalda marli. Lõika sõir viiludeks ning paku võileival, salatis või niisama suupistena. Sõira võid edukalt ka praadida või soojade võileibade valmistamiseks kasutada.