Vastlanädala kook naistepäevaksFoto: Eva Palu
Küpsetised
3. märts 2014, 04:05

Vastlanädala kook naistepäevaks

Kohev kook nagu üks suur vastlakukkel - põhjaks kardemonine pehme biskviit, mida täidab hapukas sidrunikreem. Kaunistuseks lopsakas kiht vahukoorekreemi ja küpsistest kübarad.

Koostisosad
PÕHI
3 tk Muna
1.5 dl Suhkur
2.5 tl Kardemon
125 g Või
2 sl Rõõsk koor 35%
5 dl Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
SIDRUNIKREEM
0.75 dl Sidrunimahl (värskelt pressitud)
1 dl Suhkur
1 tk Muna (suur)
1 tk Munakollane
75 g Või
KATE
2 dl Rõõsk koor 35%
2 sl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
50 g Vaarikad
KÜPSISED
1 tk Munavalge
1.5 sl Õli
30 g Nisujahu
10 g Tärklis
60 g Suhkur
2 sl Vesi
Või (määrimiseks)

Valmistamine

1. Biskviidiks vahusta munad suhkru ja kardemoniga. Lisa toasoe või, sega. Lisa koor ja omavahel segatud nisujahu ja küpsetuspulber. Kalla 24 cm-sesse koogivormi ning küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Jahuta täielikult.

2. Sidrunikreemiks haki või ja pane kaussi ootele. Sega sidrunimahl, suhkur, muna ja munakollane. Pane potti ja kuumuta madalal kuumusel ja pidevalt segades, kuni segu pakseneb. Suru kuum mass läbi sõela võitükkide peale ja sega, kuni või on sulanud. Jahuta.

3. Nüüd küpseta küpsised. Klopi munavalge ja õli kahvli või vispliga vahuseks. Lisa ülejäänud ained. Segu peaks olema voolav kui vedel pannkoogitainas (lisa vajadusel vett). Võta ahjuplaat ja määri sellele neli küpsisekohta (umbes 10 cm läbimõõt) võiga. Tõsta võiga määritud kohta teelusikatäis taigent ja aja lusikaga ringjalt laiali, nii et tainas oleks hästi õhukeselt.

Küpseta  175-kraadises ahjus umbes 8 minutit kuni küpsised on servadest kuldpruunid (jälgi ahjus toimuvat, et küpsised liigselt ei pruunistuks). Võta ahjust ja aseta ümara põhjaga väikesesse topsi jahtuma, et küpsistest moodustaks kuppel. Tegutse kiiresti, sest jahtudes ei õnnestu küpsiseid enam vormida. Soovitan küpsiseid ühekaupa ahjust välja võtta ja jahtuma panna. Küpseta nii ka ülejäänud kuplid.

4. Võta jahtunud koogipõhi ja uurista selle sisse ettevaatlikult süvend (nii nagu vastlakuklitel). Eemalda koogi keskmise osa biskviit ja tõsta selle asemele sidrunikreem ja aseta peale vaarikad. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks ja tõsta vaarikatele.

5. Kõige peale aseta kaunimad küpsised ja raputa soovi korral üle tuhksuhkruga.