Hot DogFoto: Eva Palu
Ameerika köök
3. märts 2014, 02:39

Taimne Hot Dog

Taimsest kraamist vorstikese valmistamine ja saia küpsetamine on üks pikk ja uhkemat sorti ettevõtmine. Aga tulemus on hõrk ning iga viimane kui koostisosa ise valitud ja teada. Sellest kogusest saad 15 hot dogi. 

Kogus: viieteistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
SAIAD
450 g Nisujahu
2 dl Vesi
1 sl Vesi
2 sl Suhkur
25 g Või
2 tk Muna
6 g Kuivpärm
1 tl Sool
1 tl Mooniseemned
MÄÄRIMISEKS
1 tk Munavalge
1 sl Vesi
VORSTID
100 g Suvikõrvits
50 g Läätsed
1 dl Täisteranisujahu
50 g Riivjuust
1 tk Muna
Tšillipulber
Sool
Must pipar
1 tl Garam masala
Õli (praadimiseks)
1 dl Nisujahu (veeretamiseks)
KOKKUPANEK
1 dl Purustatud tomatid (konservist)
Sool
Must pipar
Kange Eesti sinep
Till

Valmistamine

Hot dogi saiad

Hot dogi saiad valmista sellest eriti pehmest pärmitainast. Ära anna järele kiusatusele lisada juurde jahu, tainas peabki olema üsna kleepuv.

1. Sega kuivpärm ja suhkur käesooja veega. Jäta 10 minutiks seisma, aeg-ajalt segades, et pärm ja suhkur täielikult lahustuksid.

2. Eralda munakollased ja –valged. Klopi munakollased kergelt lahti. Munavalged klopi teises kausis lahti 1 sl veega.

3. Sega suuremas kausis jahu ja sool. Tee keskele lohk ja kalla sellesse pärmivedelik, munakollased ja valged, sulatatud või. Hakka tainast ühtlaseks segama. Sõtku ca 10 minutit, kuniks taigen on ühtlaselt elastne. Tainas jääb üsna märg ja kleepuv. Jäta see kaussi, kata kile ja rätikuga ning tõsta sooja kohta tunnikeseks või kauemaks kerkima. Tainas peaks kerkima umbes poole suuremaks. Jaga saadud tainas 15 tükiks.

4. Veereta tükid jahusel pinnal ümarateks kukliteks ja seejärel piklikeks vorstikesteks (jälgi saiakeste pikkusel  seda, et need oleksid pisut pikemad kui taimsed vorstid). Aseta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (jäta saiakeste vahele piisav kerkimisruum), kata kerge rätikuga ja jäta veel tunnikeseks kerkima.

5. Määri kerkinud saiad pealt kergelt lahtiklopitud munavalgega ja puista üle mooniseemnetega. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit või kuniks saiad on kergelt pruunikad. Tõsta jahtuma.

Taimsed vorstid

1. Riivi suvikõrvits jämeda riiviga ja prae pannil kuniks suvikõrvitsast tulev vedelik on peaaegu aurustunud. Tõsta jahtuma.

2. Keeda läätsed ja jahuta.

3. Riivi juust ja sega jahtunud läätsede, suvikõrvitsa, muna ja jahuga, sega juurde maitseained. Jaga saadud mass 15ks ja vormi nendest viineri-kujulised ümmargused pulgad ja veereta jahus. Prae mõlemalt poolt pruuniks.

Hot dogi kokkupanemine

1. Lõika saiad horisontaalselt peaaegu pooleks (üks serv võiks jääda kinni).

2. Tõsta peale tomatikaste, selle peale taimne vorst. Taimse vorsti peale tõsta maitse järgi sinepit ja tilli. Kata saia teise poolega ja serveeri.