Kiudainerikkad toidud

Lihapallivorm ürdisel tomatipõhjal 

Tiina Lebane, 18. detsember 2019, 09:20
Lihapallivorm ürdisel tomatipõhjalFoto: Jaan Heinmaa
Punasel tomatikastmel pruunikad lihapallid valgete juustumütsidega.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
500 g Kodune hakkliha
1 dl Vesi
1 tk Sibul
1 tk Muna
1.5 tl Kuivatatud basiilik
1 tl Kuivatatud pune
1 tl Sool
0.5 tl Must pipar
0.5 dl Riivsai
TOMATIKASTE
1 tk Sibul
1 tk Tomat
2 sl Õli
400 g Purustatud tomatid küüslauguga (konserv)
1 dl Vesi
Sool
Suhkur
Must pipar
250 g Mozzarella-kirsid
Basiilik

Valmistamine

1. Kõigepealt valmista lihapallitainas. Selleks sega omavahel hakkliha, hakitud sibul, muna, riivsai, vesi ja maitseained. Vormi tainast märgade kätega 32 kuni 36 nelja-sentimeetrise läbimõõduga palli, tõsta küpsetuspaberiga kaetud ajuplaadile ja küpseta 225-kraadises ahjus 20 minutit.

2. Sel ajal jõuad valmsitada tomatikastme. Selleks haki sibul ja hauta kuumas õlis läbipaistvaks. Lisa tükeldatud tomat, purustaud tomatikosnerv ja vesi. Lisa ka maitseained, kuumuta keemiseni ja hauta ilma kaaneta 5 minutit.

3. Vala tomatikaste vormi ja tõsta peale küpsed lihapallid. Poolita mozzarella-kirsid ja pane iga lihapalli peale poolik juustupall. Tõsta vorm ahju ja gratineeri ahju ülaosas umbes 5 minutit, kuna juust hakkab sulama.

4. Kaunista roog rikkalikult värskete basiilikulehtedega ja serveeri kohe.

5. Lisandiks sobib meelepärane valge leib (lavašš, ciabatta jne), laste lemmik on kindlasti sametine kartulipüree.