Kohupiima-mustikapärgFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
18. veebruar 2014, 13:56

Kohupiima-mustikakringel

Mustikad kohupiimaga on head niisama maiustamiseks, aga sama hästi sobib see kooslus ka kringlitäidiseks. Kui kasutad külmutatud mustikaid, lase neil õige pisut sulada – nii ei jahtu pärmitainas väga maha ja hakkab ilusti kerkima. Väga hea on kasutada ka kauplustes müüdavaid kuivatatud mustikaid.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
2 tundi 25 minutit

Koostisosad
PÄRMITAINAS
300 g Nisujahu
2 dl Vesi või piim
25 g Pärm
1 tl Sool
1.5 sl Suhkur
30 g Või
VAHELE
100 g Toasoe või
6 sl Suhkur
KOHUPIIMASEGU
250 g Kohupiim
1 tl Vanillsuhkur
2 sl Suhkur
1 tk Munakollane
80 g Kuivatatud mustikad
MÄÄRIMISEKS
Muna
PEALE
50 g Või
Tuhksuhkur
KAUNISTAMISEKS
Värsked või külmutatud mustikad

Valmistamine

1. Valmista pärmitainas. Sega nisujahu soola ja suhkruga. Lahusta toasoe pärm väheses hulgas käesoojas vedelikus ja lisa siis ülejäänud vedelik, kuni saad soovitud koguse. Sega vedelik jahusegu hulka ja alusta sõtkumist. Lisa pehme toasoe või ning sõtku tainast seda ringi pöörates, st kogu tainas kokku palliks, vajuta peopesaga keskele ja keera veidi ringi. Sõtku nii kaua, kuni tainas hakkab käte küljest lahti lööma ning muutub elastseks ja läikivaks. Jahu niiskusesisaldus võib olla eri partiides erinev, seetõttu lisa sõtkudes vajadusel pisut jahu. Kokku kulub taina käsitsi sõtkumiseks ligi 10 minutit.

2. Kata tainas pealt toidukile või puhta rätikuga. Kui kasutad rätikut, siis puista tainale ka pisut jahu, et see säilitaks oma niiskuse. Lase tainal kerkida toatemperatuuril tuuletõmbuseta ja soojas kohas 45 minutit kuni 1 tund.

3. Sõtku tainast keraamilises, roostevabas või emaileeritud nõus, mis on eelnevalt korralikult pestud ja loputatud, et tainale ei jääks kõrvalisi lõhnu. Kui tainas kerkib, aga pole aega kohe küpsetist vormida, siis võid taina uuesti alla sõtkuda ja taas kerkida lasta. Nii pikendad kerkimisaega ja tainas jääb õhulisem, kuid ei teki pärmimaitset, mis on ülekerkinud tainale tihti iseloomulik.

4. Rulli kerkinud tainas lahti 1 cm paksuseks ristkülikuks. Kata toasooja võiga ja puista peale suhkur.

5. Sega kohupiimatäidise ained omavahel ja kanna tainale kahe pikisuunalise triibuna. Jaga tainas keskelt pikuti pooleks. Keera tainapooled pikemat külge pidi rulli ja lõika rullide sisse pikisuunas lõhe (piisab, kui teed seda läbi kahe tainakihi). Põimi pooled ja vormi siis pärjaks. Lase rätiku all 30–40 minutit kerkida.

6. Määri pärg pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus 25–30 minutit. Pintselda ahjust tulnud küpsetis võiga üle ja riputa peale ohtralt tuhksuhkrut. Kaunista soovi korral mustikatega.