Kihiline juustukringelFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
18. veebruar 2014, 13:37

Kihiline juustukringel

Juustukringel on üks populaarsemaid soolaseid kringleid. Tavaliselt lisatakse juust kringlile ühe kihina, kuid siin on juustukihte palju, sest tainast rullitakse ja täidetakse mitu korda. Niimoodi töödeldud tainast valmib lõpuks väga õhuline küpsetis.

Kogus: neljateistkümnele
Valmistusaeg: üle 60 min
2 tundi 50 minutit

Koostisosad
PÄRMITAINAS
400 g Nisujahu
2.7 dl Vesi või piim
30 g Pärm
1.5 tl Sool
1 sl Suhkur
30 g Või
TÄIDIS
90 g Toasoe või
200 g Riivjuust
Muna (määrimiseks)
2 sl Või (määrimiseks)

Valmistamine

1. Valmista pärmitainas. Sega nisujahu soola ja suhkruga. Lahusta toasoe pärm väheses hulgas käesoojas vedelikus ja lisa siis ülejäänud vedelik, kuni saad soovitud koguse. Sega vedelik jahusegu hulka ja alusta sõtkumist. Lisa pehme toasoe või ning sõtku tainast seda ringi pöörates, st kogu tainas kokku palliks, vajuta peopesaga keskele ja keera veidi ringi. Sõtku nii kaua, kuni tainas hakkab käte küljest lahti lööma ning muutub elastseks ja läikivaks. Jahu niiskusesisaldus võib olla eri partiides erinev, seetõttu lisa sõtkudes vajadusel pisut jahu. Kokku kulub taina käsitsi sõtkumiseks ligi 10 minutit.

2. Kata tainas pealt toidukile või puhta rätikuga. Kui kasutad rätikut, siis puista tainale ka pisut jahu, et see säilitaks oma niiskuse. Lase tainal kerkida toatemperatuuril tuuletõmbuseta ja soojas kohas 45 minutit kuni 1 tund.

3. Sõtku tainast keraamilises, roostevabas või emaileeritud nõus, mis on eelnevalt korralikult pestud ja loputatud, et tainale ei jääks kõrvalisi lõhnu. Kui tainas kerkib, aga pole aega kohe küpsetist vormida, siis võid taina uuesti alla sõtkuda ja taas kerkida lasta. Nii pikendad kerkimisaega ja tainas jääb õhulisem, kuid ei teki pärmimaitset, mis on ülekerkinud tainale tihti iseloomulik.

4. Jaga või ja juust kolmeks võrdseks osaks. Rulli kerkinud tainas lahti 1 cm paksuseks ristkülikuks. Kata kolmandiku toasooja võiga ja puista peale kolmandik juustust. Tõsta tainapooled keskele kolmeks kokku ja pane tainas kilesse või kilekotti mähitult 10 minutiks külmkappi.

5. Seejärel rulli tainas uuesti lahti. Määri taas kolmandiku võiga ja kata kolmandiku juustuga ning lapi uuesti kolmeks kokku. Hoia tainast taas 10 minutit külmkapis.

6. Rulli ja kata tainas viimast korda. Nüüd rulli tainas pikemat külge pidi kokku ja lõika pikuti pooleks. Põimi

rullid ja vormi kringliks. Lase rätiku all 30–40 minutit kerkida. Määri kringel pealt munaga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit. Pintselda ahjusoe kringel võiga üle ja jäta rätiku alla jahtuma. Serveeri niisama või paku lisandiks pestot, tapenaadi või näiteks sibulamarmelaadi.