Ahjujäätisetort mustade ploomidegaFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetamata magustoidud
10. veebruar 2014, 02:50

Ahjujäätisetort mustade ploomidega

Tõeline maiuspala, mis tuleb serveerida kohe pärast ahjust võtmist. Tordis võid kasutada vanillimaitselist või mõnd talvise lisandiga jäätist, kuid arvesta, et liiga tugeva maitsega jäätis varjutab koogi enda meki. Kogus 10 lõiku.

Koostisosad
PÕHI
4 tk Munakollane
0.5 dl Suhkur
0.5 dl Hakitud pähklid
1 sl Kartulijahu
2 sl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
TÄIDIS
250 g Mustad ploomid
1 dl Õunamahl
1 dl Tume rumm
0.5 dl Suhkur
1 l Jäätis
BESEE
4 tk Munavalge
1.5 dl Tuhksuhkur
PEALE
Mandlilaastud
VORMI JAOKS
Või
Riivsai

Valmistamine

1. Põhja valmistamiseks vahusta munakollased suhkruga. Lisa omavahel segatud kuivad ained (pähklid, nisu- ja kartulijahu, küpsetuspulber). Pane tainas võiga määritud ja riivsaiaga ülepuistatud 23–24 cm läbimõõduga lahtikäivasse vormi. Küpseta 180kraadises ahjus 10–12 minutit. Võta vormist ja lase jahtuda.

2. Täidise tarvis lõika ploomid õhukesteks viiludeks, pane keedunõusse. Lisa mahl, rumm ja suhkur, hauta kaane all 10 minutit ning lase jahtuda. Pane põhi tagasi vormi. Laota peale jahtunud ploomitäidis. Vahusta munavalged tuhksuhkruga kõvaks vahuks. Lõika jäätis tükkideks ja aseta ploomitäidisele. Kata jäätisetükid hoolikalt munavalgevahuga. Raputa peale mandlilaaste. Küpseta 250kraadises ahjus 4–5 minutit (kuni besee on õrnalt pruunikas). Serveeri kohe.