Krõbedad leivalaastud kahe võidegaFoto: Jaan Heimaa
Kiudainerikkad toidud
10. veebruar 2014, 04:03

Krõbedad leivalaastud kahe võidega

Õhikuid saad valmistada nii mustast rukkileivast kui ka tumedast saiast. Tervislikke näkse on hea krõbistada
perega teleka ees või külalistega lauas. Neid võib serveerida erinevate võietega, samuti küüslaugukastme või
hummusega.

Koostisosad
LEIVALAASTUD
500 g Rukkileib, seemneleib või peenleib
PORGANDI-JUUSTUVÕIE
200 g Riivjuust
2 tk Porgand
4 küünt Küüslauk
1.5 dl Majonees
0.5 dl Hapukoor
Sool
SINGIVÕIE
200 g Sink
100 g Riivjuust
1 dl Majonees
2 tl Kange Eesti sinep
1 sl Till või siledaleheline petersell (hakitud)

Valmistamine

1. Lõika väiksemast tervest leivast imeõhukesed viilud. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivata 7–10 minutit 200 kraadi juures. Ära lase leival liiga tumedaks kuivada (see juhtub sekunditega).

2. Kui soovid küüslaugumaitselisi õhikuid, toimi nii. Määri leivaviiludele võid, raputa peale soola ja pisut peeneks pressitud küüslauku. Aseta viilud pannile ning kuivata 200kraadises ahjus 10–15 minutit või kuni leib muutub krõbedaks.

Porgandijuustuvõie küüslauguga

Imehea leiva-, saia- või sepikumääre, mida saad valmistada nii porgandiga kui ka ilma, nii vähese kui ka rohke küüslauguga. Just nii, nagu sulle meeldib.

1. Riivi porgand peene riiviga ning sega juustu, majoneesi ja hapukoorega.

2. Pressi hulka küüslauguküüned ja maitsesta aroomisoolaga. Naudi kohe!

Singivõie

Maitserikas leivamääre nii hommikulauale kui ka õhikute juurde.

1. Püreesta sink, juust, ürdid, sinep ja majonees köögikombainis.

 2. Serveeri võiet tavalise leiva-saia või õhikute ehk leivalaastudega.