Klassikalised kaneelisaiadFoto: Eva Palu
Eva Palu 3. veebruar 2014 05:00
Ahjusooja kaneelisaia ahvatlevatele lõhnadele saab vaid järele anda. Sellest kogusest saab umbes 25 saiakest.

Koostisosad
TAINAS
800 g Nisujahu
1 dl Suhkur
100 g Või
25 g Presspärm
4.5 dl Piim
Sool
TÄIDIS
5 sl Suhkur
2 sl Kaneel
75 g Või
MÄÄRIMISEKS
1 tk Muna
2 sl Suhkur

Valmistamine

1. Soojenda piim umbes 35 kraadiseks. Murenda sellesse pärm, lisa suhkur ja sega lusikaga, kuni pärm on lahustunud ja mass ühtlane. Lisa juurde jahu, sool ja toasoe või. Hakka tainast kätega sõtkuma. Aega kulub selleks umbes 10 minutit, kuni tainas on ühtlane ja elastne ning tuleb kausi ja käte küljest lahti.

2. Pane tainas kaussi, raputa ühtlase kihina peale pisut jahu, kata käterätikuga ja jäta sooja kohta tunniks ajaks kerkima.

3. Rulli tainas jahusel pinnal ristküliku kujuliseks ja üsna õhukeseks. Määri peale toasoe või, raputa üle suhkru ja kaneeliga.

4. Rulli tainas tihedalt "vorstiks" kokku ja lõika sellest umbes 2 cm paksused viilud. Aseta need küpsetuspaberiga kaetud kahele ahjuplaadile (peida lahtine ots saiakese põhja alla), jättes piisava varu kerkimiseks.

5. Jäta valmisvormitud saiad veel pooleks tunniks sooja kohta kerkima. Samal ajal pane ahi 200 kraadile eelkuumenema.

6. Vahetult enne ahjupanemist määri kaneelisaiad lahtiklopitud munaga ja raputa peale suhkrut. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit.

VAATA LISAKS

Kaneelisaiad Rootsi moodi, Kaneeli-boston, Kaneelisaiad sõbrapäevaks ja Kaneelisaiad muffinivormis