Karamelline pidusaiFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
17. veebruar 2014, 04:15

Karamelline pidusai kaneeli ja pähklitega

Kaneelisaiad on alati head. Karamelliseks küpsenult koos krõmpsude pähklitega on see igati väärt maius pidupäevalauale. Kogus 8 tükki.

Koostisosad
7 dl Nisujahu
0.75 dl Suhkur
1 tl Sool
85 g Või
15 g Pärm
2 tk Muna
1.5 dl Piim
Õli (määrimiseks)
TÄIDIS
2 tl Kaneel
1.5 dl Pruun suhkur
100 g Sarapuupähkel
KASTE
125 g Või
1.25 dl Hele siirup
1 dl Pruun suhkur
100 g Sarapuupähkel

Valmistamine

1. Mõõda jahu, suhkur ja sool kaussi, lisa väikesteks tükkideks lõigatud või ja hõõru näppudega puruks. Sulata pärm käesoojas piimas, lisa koos lahtiklopitud munadega jahule. Sõtku elastseks tainaks. Pane tainas õliga määritud kaussi ja lase kaetuna soojas kohas kahekordseks kerkida, u 1 tund.

2. Mõõda kaneel, suhkur ja pähklid ning purusta kombainis ühtlaseks puruks. Suru kerkinud tainas alla ja rulli ristkülikuks, u 25 x 35 cm. Sulata või. Määri pool võist tainatükkidele ja raputa peale suhkru-pähklisegu. Rulli kergelt tainarulliga üle, et puru jääks paremini kinni. Keera pikematest külgedest rulli.

3. Lõika rull 2–3 cm viiludeks. Kata 22 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri ääred sulavõiga. Sega ülejäänud või hulka siirup ja suhkur. Määri kaste küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja. Raputa peale jämedalt hakitud pähklid. Tõsta rullid vormi, jättes u 2 cm vahed. Lase kaetuna 30 min kerkida.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus 20–25 min. Serveerides jäta peale karamelline pool.