Lihtne ciabattaFoto: Eva Palu
Itaalia köök
20. jaanuar 2014, 05:00

Lihtne ciabatta (4)

Selle retseptiga ehk üllatud, kui lihtne on kodus oma ahjus valminud ciabatta't valmistada.

Koostisosad
500 g Nisujahu
4.5 dl Vesi (toasoe)
1.5 tl Sool
2 tl Kuivpärm
1 sl Oliiviõli

Valmistamine

1. Sega jahu, sool ja kuivpärm. Lisa toasoe vesi ja sega lusikaga ühtlaseks tainaks. Tainas on suhteliselt vedelapoolne (paksu pannkoogitaina sarnane). Kui tainas on ühtlane, võta appi käed ja hakka seda töötlema nii, et tõstad tainast üles ja kukutad alla - eesmärgiks ei ole vaid ühtlane-elastne tainas, vaid see peab ka rohkelt õhku sisaldama.

Kui segad tainast köögikombainiga, töötle seda kindlasti käsitsi lisaks - nii saad õhulisema taina.

2. Kui oled tainast umbes 5 minutit kätega töödelnud, võta oliiviõli ja silu tainas sellega pealt ühtlaseks. Kata tainakauss küpsetuspaberi ja köögirätikuga ning jäta sooja kohta umbes tunnikeseks kerkima. Tainas peab mahult kerkima umbes poole suuremaks.

3. Kummuta kerkinud tainas jahusele pinnale ja vormi see käte abiga ristküliku kujuliseks (paksus ca 1,5 cm). Jaga see mõttes kolmeks ja voldi kokku ärikirja põhimõttel - algul 1/3 keskele ja selle peale 1/3 teisest otsast.  Tõsta ciabatta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadises ahjus umbes 35-40 minutit.

Loe siit näpunäiteid, et ciabatta valmimine hästi õnnestuks.