RiivleivakookFoto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
13. jaanuar 2014, 04:27

Riivleivakook kohupiima ja õuntega

Mitte väga magus, aga mahlane ja Eesti maitsetest läbiimbunud kook. Selle õnnestumise saladus peitub riivleivas. Kõige parem oleks muidugi kasutada iseküpsetatud (ilma köömneteta) rukkileivast tehtud riivleiba. Kogus 12 lõiku.

Koostisosad
RÖSTLEIB
300 g Riivleib
3 sl Või
6 sl Suhkur
KOHUPIIMATÄIDIS
250 g Kohupiim
200 g Hapukoor
2 tk Muna
150 g Suhkur
LISAKS
800 g Õun
1 dl Põltsamaa Kuldne
SERVEERIMINE
Tuhksuhkur
Pohlamoos
Vahukoor

Valmistamine

1. Kõigepealt rösti riivleib kolmes jaos pannil suhkru ja võiga. Selleks sulata iga kord pannil 1 sl võid, lisa 100 g riivleiba ja 2 sl suhkrut. Kuumuta segades umbes 3 minutit, kuni suhkur on sulanud ja riivleib krõbe. Tõsta röstitud leib ootele.

2. Sega omavahel kohupiim, hapukoor, munad ja suhkur. Puhasta õunad ja riivi.

3. Kata 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Tõsta vormi kihid: (altpoolt alates) riivleib, kohupiimasegu, õunad, riivleib, kohupiimasegu, õunad, riivleib. Kui õunad on väga hapud, puista õunakihtidele suhkrut. Kõige pealmine riivleivakiht võiks olla veidi õhem kui teised riivleivakihid. Nirista koogile ühtlaselt Põltsamaa Kuldset.

4. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. Lase vormis 15 minutit taheneda. Eemalda kook vormist ja jahuta. Raputa üle tuhksuhkruga. Serveeri koogilõik pohlamoosi või koduse kompoti ja vahukoorega.

5. Kõige paremini maitseb kook küpsetamisele järgneval päeval, kui see on üle öö külmkapis seisnud.

Teeme ise riivleiba!

Tahkunud leiba võib riivida käsitsi. Lihtsam moodus on kuivanud leivaviilud köögikombaini purustamisteradega peeneks jahvatada. Vajaduse korral lase saadud purul veel küpsetuspaberile laotatult kuivada. Hoia kaanetatud purgis.