Valge kaste ehk bešamellFoto: Indrek Susi
Kiudainerikkad toidud
6. jaanuar 2014, 03:20

Valge kaste ehk bešamellkaste

Kaunikõlaline bešamell teeb maitsvaks uhked lasanjed, kroonib juustuga segatult pastaroogi ja sobib kõigele lisaks roogade gratineerimiseks. Ka on see üks vana hea viis, kuidas kroonida näiteks hautatud köögivilju.

Kogus: neljale

Koostisosad
3 dl Piim 3.5%
0.5 tk Mugulsibul
1 leht Loorber
3 oksa Petersell
0.5 tl teri Must pipar
15 g Või
15 g Nisujahu
Muskaatpähkel (värskelt jahvatatud)
Sool
Must pipar
KÖÖGIVILJAD
150 g Gouda või Emmental
Porgand
Lillkapsas
Brokoli
Parmesan (riivitud)

Valmistamine

1. Kuumuta piima koos sibula, loorberilehe, peterselliokste ja pipraga keemiseni. Eemalda siis tulelt ning lase 20 minutit maitsestuda. Sõelu seejärel.

2. Sulata sügaval pannil või, lisa jahu ning sega segu intensiivselt vispliga, kuni kõik potti pandu moodustab ühtlase, õige vähe värvi muutnud segu. Alusta piima juurdevalamist, samal ajal panni sisu endiselt vispliga segades. Kuumuta kastet aeg-ajalt segades ligi 5 minutit ehk kuni kaste on sobivalt sametise tekstuuriga. Viimistle soola, pipra ja äsja jahvatatud muskaatpähkliga.

Köögiviljad juustukastme all

Keeda või auruta sööjaile sobiv kogus porgandit, lillkapsast või brokolit või nende kõikide segu soolaga maitsestatud vees, kuni köögiviljad on peaaegu pehmed. Nõruta hoolega. Lisa valmis bešamellkastmele 150 g Emmentali või Gouda juustu ning sega, kuni see on kastmesse lahustunud. Lisa nõrutatud köögiviljad, sega läbi ning laota võiga määritud küpsetusvormi. Puista peale mõni lusikatäis riivitud parmesani ning küpseta 220-kraadises ahjus, kuni roa pind on omandanud isuäratava värvi.

SOOVITUS

Muuda klassikaline bešamellkaste heledaks kastmeks ehk kasuta maitsestatud piima asemel vedelikuna köögiviljade keeduleent.