VõikasteFoto: Indrek Susi
Retseptid
6. jaanuar 2014, 05:12

Võikaste ehk beurre blanc

Kulinaaria pikas ajaloos vastu pidanud retsept hautatud või keedetud väherasvasele kalale, ka vähile.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
2 tk Šalottsibul
3 sl Valge veini äädikas
3 sl Kuiv valge vein
2 sl Rõõsk koor
200 g Või (1 cm kuubikutena)
Sool
Must pipar
Sidrunimahl

Valmistamine

1. Haki sibulad väikesteks kuubikuteks. Lisa koos äädika ja veiniga kastrulisse ning keeda mõõdukas kuumuses, kuni vaid umbes 2 sl vedelikku on alles jäänud. Tulemus peab olema siirupine.

2. Nüüd lisa rõõsk koor ning hakka osade kaupa juurde vahustama külma võid. Alguses jääb kaste sulanud võist vedel, kuid mida rohkem seda lisad, seda toekamaks tulemus muutub. Kui oled saanud kena kreemja kastme, maitsesta seda soola ja pipraga ning vähese sidrunimahlaga.

3. Hoia kastmenõu kuni kasutamiseni sooja veega täidetud kausi kohal – oluline on, et või ei hakkaks sulama. Püüa kastet serveerida võimalikult kiiresti.

NÕUANNE

Lisa maitseks ja toiteväärtuse tõstmiseks ülipeeneks hakitud ürte: näiteks tilli, estragoni või basiilikut.

Kui oled loomingulist tüüpi ja armastad värve, kasuta valge veini äädika ja valge veini asemel punaseid analooge – saad kena roosaka võikastme.