MandariinitortFoto: Eva Palu
Küpsetised
22. detsember 2013, 22:04

Mandariinitort

Kui pühad on pikad, peab ka torti laual kõigile jätkuma. Luksusliku õhulise võikreemiga kaetud moonibiskviitkook on immutatud pisut mõrkja mandariinisiirupiga. Kogus 15 kuni 20 inimesele.

Koostisosad
BISKVIIT
3 dl Suhkur
190 g Toasoe või
5 tk Muna
360 g Nisujahu
2 tl Küpsetuspulber
6 sl Mooniseemned
MANDARIINISIIRUP
800 g Mandariinid
3 sl Vesi
1 dl Suhkur
MANDARIINI-SIDRUNIKREEM
0.7 dl Mandariinisiirup
0.7 dl Sidrunimahl
2 sl Suhkur
100 g Või
5 tk Munakollane
VÕIKREEM
5 tk Munavalge
4.5 dl Suhkur
0.8 dl Vesi
0.5 tl Sidrunhape
680 g Toasoe või
1 tl Vanilliekstrakt

Valmistamine

1. Koori mandariinid ja eralda viilud. Pane potti 3 sl vett, 1 dl suhkrut ja mandariiniviilud. Keeda madalal kuumusel umbes 10 minutit, kuniks tunned lusikaseljaga katsudes, et mandariiniviilud on pehmed. Püreesta saumikseriga, pane sõelale ja pigista välja vedelik. Mandariinidest järele jäävast paksust osast pane kõrvale 1 dl (3 sl).

2. Valmista biskviidipõhjad. Vahusta toasoe või suhkruga, lisa ühekaupa munad, segu vahepeal hoolikalt segades. Sega hulka 1 dl mandariinijääke, mille siirupi tegemise järgselt kõrvale panid. Lisa ka 1 dl mandariinisiirupit.

3. Sega omavahel kuivained (jahu, küpsetuspulber, mooniseemned) ja lisa tainale. Sega kõik ühtlaseks ja jaga kahe 20 cm-se koogivormi vahel. Kui sul ei ole kahte vormi, küpseta põhjad eraldi. Teist osa tainast aga säilita vahepeal külmikus.

4. Küpseta biskviidipõhjasid 175-kraadises ahjus umbes 35 minutit, kontrolli küpsust puutikuga. Jahuta täielikult.

5. Valmista mandariini-sidrunikreem. Selleks sega munakollased kergelt sidrunimahla, mandariinisiirupi ja suhkruga ning pane koos tükeldatud võiga potti. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt segades, kuni segu pakseneb (82 kraadini). Aseta sõelale, et võimalikud munatükid eraldada. Jahuta kreem täielikult.  

6. Valmista võikreem. Selleks pane paksupõhjalisse potti suhkur, vesi ja sidrunhape. Pane valmis munavalged ja mikser. Kuumuta suhkrusiirupit keskmisel kuumusel pidevalt segades kuni 115 kraadini. Hakka samal ajal munavalgeid vahustama. Kui suhkrusiirup jõuab 120 kraadini, kalla see teise nõusse, et peatada selle edasine keemine (Ettevaatust, siirup on tulikuum!) ja nirista munavalgevahu sisse. Munavalgevaht peaks nüüd olema õrnalt kohev ja vahuline. Jätka vahustamist, kuni kreemi temperatuur on langenud käesoojuseni (umbes 7-10 minutit). Nüüd lisa supilusikatäie kaupa toasoe või, pärast igat lisamist mikseriga segu ühtlaseks segades. Lisa ka vanilliekstrakt ja mikserda ühtlaseks. Kreem on koheselt koogi kokkupanemiseks valmis (ära seda külmikusse tõsta).

7. Koogi kokkupanemine. Lõika koogipõhjad pealt siledaks, eemaldades küpsemisel tekkinud võimaliku kumeruse. Lõika mõlemad koogipõhjad keskelt horisontaalselt pooleks, nii et saad kokku 4 koogipoolikut. Seda saad mugavalt teha näiteks sakilise pika leivanoaga.

8. Võta järelejäänud mandariinisiirup ning immuta sellega koogipõhjad. Tõsta alumine koogipõhi serveerimisalusele, kata 2-3 sl mandariini-sidrunikreemiga, tasanda ühtlaseks. Selle peale tõsta umbes 2 sl võikreemi, seegi ühtlaseks tasandades. Tõsta peale järgmine koogikiht ja jätka, kuni kõik neli on teineteise peal.

9. Kata kook pealt ja külgedelt võikreemiga nii, et biskviidiosa on õhukeselt, ent üleni võikreemiga kaetud. Ära muretse kui tulemus veel  ühtlane ei ole. Aseta kook pooleks tunniks külmkappi tahenema. Koogile määritud kreem taheneb selle aja jooksul ning nüüd saad järelejäänud kreemiga koogi pealt ja servadest üle määrida, et see kaunis ühtlane jääks.

10. Enne serveerimist lase üleöö või 5 tundi maitsestuda. Võta enne söömist 30-45 minutit külmkapist välja, sest toatemperatuuril serveerides maitseb tort paremini.

NIPP!

Tordi võid edukalt serveerimisele eelneval päeval valmis teha. Kui siintoodud võikreem tundub liiga keeruline, valmista tavaline võikreem, segades toasooja või tuhksuhkruga.