Helduri ulukilihakonservFoto: Lauri Kulpsoo
Hoidised
30. detsember 2013, 03:07

Helduri ulukilihakonserv

Helduri konservliha on paraja soolasusega ja maitsev. Seda saab aasta läbi kasutada suppides ja panniroogades, ilma et toit jääks liiga soolane. Sama retsepti järgi saab sisse teha ka koduloomade liha ja mitme liha segu. Sellega pidigi olema nagu kompotiga – mida rohkem erinevat liha, seda maitsvam tuleb.

Koostisosad
Metskitseliha
5 protsenti ulukiliha kogusest Seakamar
3 kg Sealiha (pehme)
140 g 10 kg liha kohta Sool
2 dl 10 kg liha kohta Suhkur
15 g 10 kg liha kohta Viie pipra segu
Valikuliselt maitseaineid: kuivatatud basiilik, rosmariin, pune
Muskaatpähkel (jahvatatud)
Vürts (purustatud)
Sinepiseemned
Köömen
Paprikapulber (magus sort)
Jahimehesegu
Purustatud koriander
PURKI
Vürts
Loorber
Must pipar

Valmistamine

1. Tükelda liha 2–3 cm külgedega kuubikuteks. Pane lihatükid suurde segamisnõusse. Lõika seakamar ribadeks ja lisa lihatükkidele. Lisa nõusse väljamõõdetud kogus soola, suhkrut ja piprasegu ning erinevaid

maitseaineid. Kasuta kindlasti ürte, need annavad lihale hea maitse, olemata ülemäära vürtsikad.

2. Sega nõu sisu kätega hästi segamini. Valmista ette 0,5 l purgid. Pane igasse purki 3 tera vürtsi, 1 väiksem

loorberileht ja 5 pipratera.

3. Topi maitsestatud lihatükid purkidesse – igasse purki nii palju, kui aga mahub.

4. Kaaneta purgid ja lao autoklaavi. Kuumuta autoklaavis rõhu all vastavalt kasutusjuhendile. Väike suhkrukogus toob liha maitse hästi esile. Ja see, et kõik maitseained ei ole iga kord täpselt ühesugused, ongi

heaks vahelduseks, kui kasutada purgiliha aasta läbi.

HEA TEADA!

Selle retsepti puhul on antud kogusest ühe metskitse rümbast saadyd liha kohta. Sama retsept sobib ka metssea konserveerimiseks.